Μετά την Ελλάδα και την Κύπρο, στο μάτι του κυκλώνα για την Άγκυρα, έχει τεθεί προσωπικά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, ο οποίος φέρεται από γνωστό μεγάλο τουρκικό αμυντικό ινστιτούτο (από αυτά που καθορίζουν την πολιτική της Τουρκίας), να «χάρισε θαλάσσια οικόπεδα σε Ελλάδα και Κύπρο», ενώ επισημαίνεται ότι και δύο αιγυπτιακά νησιά στο κόλπο της Άκαμπα φέρονται να είναι Οθωμανικά και παρανόμως δόθηκαν από την Αίγυπτο στη Σ.Αραβία το 2017, αφήνοντας να υπονοηθεί «διεκδίκηση» απο πλευράς Άγκυρας λόγω πιθανόν ασαφούς διαδικασίας κυριαρχίας τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στην Σομαλία, και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να φτάσει εκεί που ήταν κάποτε οι Οθωμανοί πρόγονοι τους, και τα νησιά αυτά θα τους “διευκόλυναν” πραγματικά στα μεγαλόπνοα σχέδια τους.
Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει σε μέλλοντα χρόνο η Άγκυρα, μετά την “μεταβίβαση” των νησιών Sanafir και Tiran στην είσοδο του κόλπου της Άκαμπα στο Ριάντ, αλλά η μέχρι τώρα στάση της στην Μεσόγειο και η διαδικασία “παράδοσης” των νησιών μπορεί να ανοίξει ένα ακόμη κεφάλαιο εμπλοκής στην περιοχή αυτή, που ενδιαφέρει τρομερά την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ελίτ.
Πρόκειται για κινήσεις που σχεδόν προεξοφλούνται λόγω της προηγούμενης προκλητικής στάσης των υπερφίαλων Τούρκων, από την Συρία και το Ιράκ, μέχρι το Αιγαίο, την Α.Μεσόγειο και την Λιβύη.
Το τουρκικό ινστιτούτο και ο Τούρκος ειδικός Güray ALPAR στοχοποιώντας συγκεκριμένα τον Αιγύπτιο πρόεδρο αναφέρει:
“Χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν, η κυβέρνηση Σίσι όχι μόνο απέδωσε δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα θαλάσσης στην Ανατολική Μεσόγειο σε άλλες χώρες (Ελλάδα και Κύπρο), αλλά το 2017 μεταβίβασε τα νησιά Sanafir και Tiran στην είσοδο του κόλπου της Άκαμπα, στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.
Ωστόσο, τα νησιά αυτά τα οποία ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε συγκεκριμένη περίοδο με κάποιο τρόπο, αποφασίστηκε να αποτελέσουν μέρος της Αιγύπτου. Στην πραγματικότητα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1910 ήθελε να πουλήσει αυτά τα νησιά σε μια γερμανική εταιρεία και τα νησιά γέμισαν με τουρκικό στρατό.
Αυτά τα νησιά τα περιβάλει το καθεστώς της συμφωνίας του Camp David, και η αιγυπτιακή κυριότητα των νησιών φέρεται να αναγνωρίστηκε διεθνώς. Τώρα όμως τα νησιά μεταβιβάστηκαν στη Σαουδική Αραβία και ανήκουν στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Τα δύο νησιά Sanafir και Tiran είναι εξαιρετικά σημαντικά όσον αφορά τον έλεγχο της εισόδου από τον Κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα για το Ισραήλ, το οποίο όμως δεν αντέδρασε στη μεταβίβαση τους στην Σ.Αραβία.
Ο λόγος αφορά την σύνδεση μεταξύ του Ισραήλ και της Ακάμπα, με ένα τεράστιο έργο που ξεκίνησε το 2012 και στοχεύει να φτάσει στην Ερυθρά Θάλασσα παρακάμπτοντας τη χρήση του καναλιού του Σουέζ. Καταγράφεται ότι αυτά τα νησιά δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ κατά του Ισραήλ με κανέναν τρόπο για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση του Αλ Σίσι υπέπεσε και σε άλλα ατοπήματα όμως, υπογράφοντας συμφωνία με την Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση της Κύπρου στις 17 Φεβρουαρίου 2003.
Σύμφωνα με αυτή, παρόλο που η αναλογία μήκους των ακτών είναι δύο φορές μικρότερη από της Αιγύπτου σε ένα δίκαιο μερίδιο, η Κύπρος και οι Ελληνοκύπριοι κατέχουν περισσότερα από 21.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ θα έπρεπε να είχαν το ήμισυ της δικαιοδοσίας αυτής στην θάλασσα. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα επιδίωκε επίσης να καταλάβει αλβανική ΑΟΖ.
Η τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ Θεοδόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέφθηκε την Αλβανία στις 27 Απριλίου 2009, υπέγραψε συμφωνία για τον διαχωρισμό της ΑΟΖ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Lulzim Basha στα Τίρανα.
Η συμφωνία εγκρίθηκε από την συνέλευση της Αλβανίας, αλλά ακυρώθηκε από το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο στις 27 Ιανουαρίου 2010, αφού ανακαλύφθηκε ότι η Αλβανία εξαπατήθηκε από αυτή τη συμφωνία.
Το δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα χωρικά ύδατα της Αλβανίας παραβιάστηκαν από την Ελλάδα και ότι καταλήφθηκε έκταση 225 τετραγωνικών χιλιομέτρων αλβανικών θαλάσσιων οικοπέδων.
Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι Ελληνοκύπριοι με το Ισραήλ και το Λίβανο είναι επίσης εναντίον αυτών των χωρών.
Οι συμφωνίες καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφησαν από την Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση στις 17 Ιανουαρίου 2007 με το Λίβανο και στις 17 Δεκεμβρίου 2010 με το Ισραήλ, είχαν επίσης απώλειες θαλάσσιων οικοπέδων για το Ισραήλ και το Λίβανο.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο περιορισμός των θαλάσσιων δικαιοδοσιών βασίζεται στο μήκος των ακτών.
Στις συνθήκες που υπέγραψε η Ελληνοκυπριακή πλευρά όχι μόνο σφετερίστηκε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, αλλά και κατέσχεσε πολύ περισσότερα σε βάρος αυτών των χωρών.
Οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποίησαν διαγώνιες γραμμές για να δηλώσουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Έτσι, επέκτειναν τη δικαιοδοσία τους. Εάν οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούσαν κάθετες γραμμές στους υπολογισμούς τους, όπως σε ολόκληρο τον κόσμο, θα κατείχαν μόνο το ένα τρίτο της σημερινής δικαιοδοσίας που ισχυρίζεται ότι έχουν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αίγυπτος έχασε θαλάσσια οικόπεδα 21.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η απώλεια του Ισραήλ υπέρ των Ελλήνων είναι 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ένα άλλο κράτος που έχασε τα δικαιώματά του στις συμφωνίες που συνάφθηκαν με τους Έλληνες, ήταν ο Λίβανος, ο οποίος παρέδωσε στους Ελληνοκύπριους έκταση 3957 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οι Έλληνες από την άλλη πλευρά ήθελαν να επωφεληθούν από την αστάθεια στη Λιβύη και να υφαρπάξουν τις θαλάσσιες περιοχές αυτής της χώρας.
Σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, η περιοχή μεταξύ των δύο χωρών έπρεπε να οριστικοποιηθεί με συμφωνία. Η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι στη Λιβύη υπάρχει αναταραχή, καρπώθηκε περιοχή, 39.000 χιλιομέτρων. Η Λιβύη γνωρίζοντας αυτή την ελληνική αυθαιρεσία, κατέθεσε νότα στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο και ζήτησε από την Ελλάδα να τερματίσει την παράνομη δράση της», καταλήγει ο ίδιος από το ινστιτούτο sde.org.
Με αυτήν την λογική και τους απίθανους τρόπους υπολογισμού που θυμίζουν παράσταση του Καραγκιόζη, μια πιθανή εμπλοκή κάθε τύπου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μεγαλώνει επικίνδυνα το επόμενο διάστημα.