Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αποκαλυπτική έρευνα: Παράνομα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα - Κύρια χώρα προέλευσης η Τουρκία

Μεγάλη έρευνα πραγματοποίησε ο για τα παράνομα φυτοφάρμακα, που περνάνε και διακινούνται στη χώρα μας ανεξέλεγκτα απειλώντας άμεσα την υγεία μας.

Τα παράνομα φυτοφάρμακα, γεμάτα καρκινογόνες ουσίες, έρχονται κυρίως από Τουρκία και Βουλγαρία και φτάνουν στα χέρια παραγωγών, οι οποίοι - παρά τους κινδύνους - τα χρησιμοποιούν, καθώς είναι πολύ φθηνότερα.

Φέτος συγκριτικά με την περσινή χρονιά οι ελληνικές αρχές έχουν κατασχέσει διπλάσια ποσότητα, 100% πάνω σε κατασχέσεις μέχρι τώρα, εξηγεί ο Γιώργος Βαρελάς, προϊστάμενος Οικονομικής.

Κύρια χώρα προέλευσης τους είναι η Τουρκία.

Τελικά τι τρώμε; Γεμάτα με φυτοφάρμακα τα εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά

Τα παράνομα φυτοφάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα κυρίως μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας, μέσα σε κρύπτες αυτοκινήτων και φορτηγών, ενώ σε μια περίπτωση η οικονομική αστυνομία εντόπισε στη Βόρεια Ελλάδα ένα εργοστάσιο που γινόταν τυποποίηση και συσκευασία παράνομου φυτοφαρμάκου που είχε εισαχθεί χύμα στην Ελλάδα.
 
«Είχε εντοπιστεί και εργαστήριο τυποποίησης καθώς βρέθηκε ποσότητα φυτοφαρμάκων χύδην, χύμα δηλαδή, όπου εκεί υπήρχαν και κατάλληλα μηχανήματα και όργανα για την ανάμειξη και πλαστικοποίηση των ουσιών», αναφέρει ο κος Βαρελάς.

 
Κατά την τελευταία πενταετία κατασχέθηκαν 5 τόνοι λαθραίων φυτοφαρμάκων, 10 τόνοι παράνομων λιπασμάτων και 100.000 ευρώ σε μετρητά και οχήματα με τα οποία γινόταν η διακίνηση παράνομων ουσιών.
 
Ποιες είναι όμως οι δραστικές ουσίες που περιέχουν τα παράνομα σκευάσματα και πόσο επικίνδυνες είναι για τη Δημόσια υγεία; 

«Όταν αδειοδοτούμε ένα προϊόν στην Ε.Ε. έχει περάσει απ όλα τα standard ασφάλειας για τον τελικό καταναλωτή (...) Άρα όταν κάποιος χρησιμοποιεί κάτι άγνωστο δεν έχει αξιολογηθεί για τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει», δηλώνει ο  Γιώργος Ποντίκας, πρόεδρος ΕΣΥΦ.

«Υπάρχουν κάποιες ουσίες που ονομάζονται νιτροζαμίνες οι οποίες είναι καρκινογόνες και οι οποίες μπορεί να περιέχονται σε μεγάλη συγκέντρωση και να αποτελέσουν πρόβλημα για τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζει η Ελένη Καρασαλή από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι μάλιστα ότι οι ποσότητες παράνομων και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται.

Σύμφωνα με την κα Καρασάλη ενδεικτικά, τον τελευταίο χρόνο έφτασε στο εργαστήριο μεγάλη ποσότητα κατασχεμένων γεωργικών φαρμάκων , τα οποία ήταν τριπλάσια από τα περασμένα έτη και σ αυτά βρήκαμε ουσίες που έχουν κοπεί τουλάχιστον μια δεκαετία από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Tags
Back to top button