Φανταστείτε μια αεροπορική διαδρομή στην οποία ο πιλότος μπορεί πριν απογειωθεί να δει χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας πως είναι ο καιρός στο αεροδρόμιο που πρόκειται να προσγειωθεί.
Εδώ και 50 χρόνια τα αεροπλάνα της εταιρείας Loganair εξυπηρετούν μία ιδιαίτερη διαδρομή, 2,7 χιλιομέτρων που ενώνει το μικρό νησί Γουέστρι, που αποτελεί κομμάτι του νησιωτικού συμπλέγματος των Ορκάδων (Orkney Islands), λίγο βορειότερα από τις ακτές τις Σκωτίας, με το ακόμα μικρότερο Πάπα Γουέστρι των 80 κατοίκων.
Η συνήθης διάρκεια της πτήσης είναι από ενάμιση έως δύο λεπτά, ελάχιστος χρόνος και μια πραγματική σωτήρια λύση για τους 500 περίπου κατοίκους του Γουέστρι και τους περίπου 80 ανθρώπους που ζουν στο Πάπα Γουέστρι.
Η πτήση LM711 είναι, σύμφωνα με τη λίστα των ρεκόρ Guinness η συντομότερη πτήση στον κόσμο.
Όταν ο άνεμος είναι ευνοϊκός και το βάρος των αποσκευών μικρό, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει κάτω από ένα λεπτό. Το ρεκόρ που έχει καταγραφεί είναι 53 δευτερόλεπτα. Σε εκείνη την πτήση πιλότος ήταν ο Stuart Linklater, ένας άνθρωπος που έκανε αυτή την εναέρια διαδρομή πάνω από 12.000 φορές πριν συνταξιοδοτηθεί το 2013.
Η πτήση Γουέστρι- Πάπα Γούεστρι ξεκίνησε το 1967. Σήμερα γίνεται 2 ή 3 φορές την ημέρα με μικρά αεροπλάνα τύπου Britten-Norman BN-2 Islander. Η καμπίνα τους, η οποία δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα βανάκι, μπορεί να φιλοξενήσει έως 9 ανθρώπους -τον πιλότο και 8 επιβάτες. Ο θόρυβος της πτήσης είναι ανυπόφορος. Φυσικά δεν υπάρχει αεροσυνοδός, φαγητό, ποτό και όποιος θέλει να πάει τουαλέτα πρέπει να δείξει λίγη υπομονή.
Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη αεροπορική διαδρομή ξεκινάει από το Μέινλαντ, το μεγαλύτερο νησί στις Ορκάδες. Από εδώ απαιτείται ταξίδι περίπου 15 λεπτών έως το Γουέστρι και από ξεκινάει το πολύ μικρό ταξίδι για το Πάπα Γουέστρι, το κομμάτι της διαδρομής που δίνει το παγκόσμιο ρεκόρ στην LM711.
O λόγος που υπάρχουν αυτές οι πτήσεις είναι πως ενώ οι αποστάσεις ανάμεσα σε πολλά νησιά του αρχιπελάγους των Ορκάδων είναι τόσο μικρές, είναι τόσο λίγοι οι κάτοικοι τους που δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο να κατασκευαστούν γέφυρες. Οπότε οι μετακινήσεις γίνονται είτε με τα αρκετά αργά πλοία, είτε αεροπορικώς.
Για όσους απολαμβάνουν τα αεροπορικά ταξίδια, η συντομότερη πτήση στον κόσμο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Το αεροσκάφος με το οποίο πραγματοποιείται η πτήση είναι τόσο μικρό ώστε όσοι καθίσουν στην πρώτη από τις μόλις 4 σειρές, θα απέχουν ελάχιστα εκατοστά από τον πιλότο. Θα μπορούν να τον θαυμάσουν επί το έργον και να χαζέψουν το καντράν με τα όργανα μέτρησης ύψους, το ταχύμετρο κλπ.
Το κακό είναι πως δεν επιλέγει ο καθένας το πού θα καθίσει. Οι επιβάτες τοποθετούνται έτσι ώστε να υπάρχει αναλογική κατανομή του βάρους σε όλο το αεροσκάφος. Το ίδιο το ταξίδι μοιάζει περισσότερο με βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ παρά με αεροπορικό ταξίδι.
Επιπλέον, το γεγονός ότι με αυτό μετακινούνται σε καθημερινή βάση άνθρωποι για να πάνε στη δουλειά τους το κάνει να μοιάζει με δρομολόγιο λεωφορείου.
H συντομότερη πτήση στην Ελλάδα
Όπως και η Σκωτία και ακόμα περισσότερο, η Ελλάδα είναι μία χώρα με νησιά και αυτό σημαίνει πως έχει μεγάλη ανάγκη της αεροπορικές πτήσεις.
Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα σύντομες.
Η πιο σύντομη είναι αυτή που ενώνει την Κάρπαθο με την Κάσο με την προσγείωση και την απογείωση να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 10 λεπτά. Σήμερα η συγκεκριμένη διαδρομή, τόσο σημαντική για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων εξυπηρετείται από την SkyExpress.