Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Από πού προέκυψε ο χαρακτηρισμός «Τρελός» για τον Υμηττό…

Σε άρθρο της καθημερινής αθηναϊκής εφημερίδας «ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ», που δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1882, διαβάζουμε για τις πιθανές εκδοχές της προέλευσης του χαρακτηρισμού «Τρελός», που αποδίδεται στον Υμηττό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια από αυτές τις εκδοχές, σε πολλά τουρκικά χοτζέτια (τίτλοι ιδιοκτησίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας) συναντάται αρκετά συχνά ο όρος «Νδελί-δαγ», που αποδίδεται ως «τρελοβούνι».

Μία άλλη μεθερμήνευση αναφέρει ότι κατά την περίοδο της κυριαρχίας της Αθήνας από τους Φλωρεντίνους (1387 – 1456), οι Φλωρεντίνοι κατακτητές ακούγοντας «Υμηττός» πρόφεραν «il matto» ή μόνον «matto». Matto στα ιταλικά σημαίνει τρελός. Έτσι, οι Αθηναίοι εκείνης της εποχής, έμαθαν από τους κατακτητές ότι Υμηττός σημαίνει «τρελός».

Σύμφωνα με διαφορετική ερμηνεία, ο περίφημος χαρακτηρισμός του πανέμορφου Αττικού βουνού αποκτήθηκε, επειδή κάποτε ονομαζόταν «Τελοβούνι» (τελευταίο βουνό). Από «Τελοβούνι» έγινε (άγνωστο πώς) «Τρελοβούνι».

Μία ακόμη εκδοχή του «ιστορικού» αυτού χαρακτηρισμού εξηγούσε πως στην Βυζαντινή Μονή της Καισαριανής έστελναν ψυχικά διαταραγμένους ανθρώπους για θεραπεία.

Τέλος, κατά άλλους, σε μία από τις πάμπολλες σπηλιές του μαγευτικού βουνού, ζούσε κάποτε ένας τρελός. Η σπηλιά αυτή ονομαζόταν «η σπηλιά του τρελού»…

Tags
Back to top button