Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις περί «τακτοποίησης» από το Προεδρείο της Βουλής ημέτερων με προσλήψεις αορίστου χρόνου αν και έως το πρόσφατο παρελθόν εργάζονταν ως μετακλητοί του κοινοβουλίου.
Από την ΝΔ, ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Γεωργαντάς ζήτησε την ανάκληση των προσλήψεων δηλώνοντας πως «Μέσα στις λειτουργίες της Βουλής, ιδίως αυτή την περίοδο, είναι και τα μηνύματα και οι συμβολισμοί που πρέπει να εκπέμπει με κάθε της ενέργεια. Οι δυνατότητες που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για “κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης” προσλήψεις προσωπικού έχει την έννοια της περιορισμένης και λελογισμένης χρήσης του όταν αυτή επιβάλλεται από επείγουσες και εξαιρετικές συνθήκες. Δεν νοείται, σε μια εποχή που η κοινωνία απαιτεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, ο Ναός της Δημοκρατίας να στέλνει λάθος μηνύματα».
«Η επίκληση κάθε κανονισμού και κάθε δικαιώματος πρέπει να διέπεται, όχι μόνο από την τυπική εφαρμογή τους, αλλά και από τις αυτονόητες αρχές της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών» συνεχίζει ο κ. Γεωργαντάς για να προσθέσει «Είναι αναγκαίο ο Πρόεδρος της Βουλής άμεσα να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία καταστρατηγείται κάθε έννοια αξιοκρατίας, και να δώσει τη δυνατότητα να διαγωνιστούν για τις συγκεκριμένες θέσεις οι αξιότεροι. Δεν μπορεί κανείς να ανεχθεί οι στρατιές των μετακλητών των τελευταίων μηνών να μετατραπούν σε εργαζομένους αορίστου χρόνου. Κάθε άλλη επιλογή εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της και απαξιώνει στην κρισιμότερη στιγμή ένα θεσμό που οφείλει να αυτοπροστατεύεται».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σπεύδει να πάρει αποστάσεις από της ενέργειες του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση καθώς στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος εξαρτάται κυρίως από τη διαφάνεια των επιλογών του. Σε μια περίοδο όπου πολλά κέντρα στοχεύουν στη σπίλωση των αντιπροσώπων του λαού για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς, είναι ανάγκη η λειτουργία της Βουλής να είναι διαυγής και ανοικτή στο δημοκρατικό έλεγχο. Για να προστατευτεί η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητάει συστηματικά τη δημόσια λογοδοσία για τις προσλήψεις. Η απόφαση αυτή ανήκει στο πρόεδρο της Βουλής και γι’ αυτό τον καλέσαμε να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε πως «Οι προσλήψεις από το ΣΥΡΙΖΑ μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι παράνομες βάση του Κανονισμού της Βουλής, Μέρος Β΄, άρθρου 36, παρ. 1α , όπως τροποποιήθηκε το 2013, οπότε και η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε την απαγόρευση αυτή. Πρέπει να αντιδράσουν όλα τα κόμματα και ο Πρόεδρος της Βουλής να ανακαλέσει την υπογραφή του.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπενθυμίζοντας τις ρυθμίσεις που είχαν εισαχθεί προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της πρακτικής Σιούφα».
Επίσης, από το Ποτάμι ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός υποστήριξε «Στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής συζητήσαμε κάποιες, εύλογες, τροποποιήσεις στον Κανονισμό και συμφωνήσαμε επ’ αυτού.
Εκτός ημερησίας ετέθη το θέμα που δημοσιοποιήθηκε, των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων μετακλητών υπαλλήλων. Όπως μας είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι νόμιμη και ηθική η διαδικασία αυτή και θα τοποθετηθεί επ’ αυτού ο ίδιος.
Προσωπικά και ως ΠΟΤΑΜΙ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραμε, θέσαμε το θέμα ότι είναι άλλο η πολιτική, άλλο η νομική και άλλο η ηθική διάσταση κάθε τέτοιου θέματος και θα πρέπει να δοθεί οριστική και τελεσίδικη απάντηση».
«Θέσαμε επίσης το ζήτημα πως πρέπει να τοποθετηθεί γενικότερα επί των θεμάτων που αφορούν την Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό και να απαντήσει ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για όλα αυτά που σέρνονται στον δημόσιο λόγο περί προνομίων των βουλευτών, μειώσεων στην εισφορά αλληλεγγύης, συντάξεων κλπ, τα οποία υποκινούνται από συγκεκριμένα κέντρα και υποσκάπτουν τα θεμέλια του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας» ανέφερε ο ίδιος για να καταλήξει «Κάποιοι υποκινούν έναν πολύ φανερό αντικοινοβουλευτικό λαϊκισμό, «χουντίλα» αποπνέει αυτό, και σ’ αυτό πρέπει να απαντήσει το πολιτικό σύστημα δια στόματος του Προέδρου της Βουλής ευθέως και τελεσίδικα για να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία.»
Πάντως, από την πλευρά του προεδρείου της Βουλής υποστηρίζεται ότι το ζήτημα των διορισμών δεν αντιμετωπίστηκε με ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα! «Εάν είχε γίνει μια ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα, οι συντάκτες που γράφουν ή αναπαράγουν εν γνώσει τους ανακρίβειες θα είχαν αντιληφθεί ότι σε καμία περίπτωση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή» σημειώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει «Επίσης θα είχαν ανακαλύψει ότι σήμερα στη Βουλή υπάρχουν 111 κενές οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων, 201 κενές θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και 24 κενές θέσεις μετακλητών υπαλλήλων. Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν. Αντιθέτως εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται».