Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ανάλυση BBC: Χάθηκε το στρατηγικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ;

«Ήταν αυτογκόλ;». Ερώτημα που θέτει το BBC, σε άμεση ανάλυσή του, επιχειρώντας να «διαβάσει» τον χάρτη των νέων εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου που έχει μεταφερθεί στο βόρειο Ισραήλ. Το γεγονός ότι το κέντρο βάρους μετατίθεται προς τα σύνορα με τον Λίβανο επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, χωρίς ωστόσο να κάνει ειδική μνεία στις εκρήξεις των τελευταίων δύο ημερών, συνεχάρη όμως τη Μοσάντ για τη συνολικότερη δράση της.

Το ερώτημα που θέτει ωστόσο το βρετανικό δίκτυο για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είναι εάν πράγματι έχουν καταφέρει να σαμποτάρουν σχεδόν ολόκληρο το δίκτυο επικοινωνιών του εχθρού, της Χεζμπολάχ, τότε πότε είναι η πιο αποτελεσματική στιγμή για να επιφέρουν το μεγάλο πλήγμα;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι η εξής: λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χεζμπολάχ. Και όμως, υπάρχουν ελάχιστες ή καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Οπότε τι μένει; Μια οργισμένη Χεζμπολάχ που ορκίζεται εκδίκηση, όπως και κατηγορίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όμως το βασικό είναι ότι η Χεζμπολάχ θα αναζητήσει τώρα νέους τρόπους επικοινωνίας.

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού, που θα μπορούσε να προσφέρει ένα τόσο σημαντικό πλεονέκτημα στο Ισραήλ σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας εναντίον της Χεζμπολάχ, έχει πλέον χαθεί.

Το Ισραήλ έχασε το «μομέντουμ» και χτύπησε πολύ νωρίς, καταλήγει το BBC.

Νέος κύκλος επιθέσεων έχει ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή, με νέες εκρήξεις, walkie talkie αυτήν τη φορά, να έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στα νότια προάστια της Βηρυτού και πολλές πηγές να δείχνουν τη Μοσάντ πίσω από την επίθεση. Δεκατέσσερις είναι οι νεκροί και 450 οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους φέρουν πλήγματα σε χέρια και στομάχι. 

Οι εκρήξεις αυτές της Τετάρτης στη Βηρυτό καταγράφονται ένα 24ωρο αφότου σημειώθηκαν εκρήξεις βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που άφησαν πίσω τουλάχιστον 12 νεκρούς και σχεδόν 3.000 τραυματίες. 

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και ΟΗΕ


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά την πυροδότηση χιλιάδων βομβητών.

Η είδηση για τις εκρήξεις έφθασε καθώς ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ ταξίδευε στο Κάιρο προκειμένου να συναντήσει υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους με την ελπίδα να προωθήσει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε, από την πλευρά του, ότι οι εκρήξεις βομβητών, που στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποδεικνύουν «έναν σοβαρό κίνδυνο μιας δραματικής κλιμάκωσης στον Λίβανο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση».

«Προφανώς η λογική του να προκαλέσουν την έκρηξη όλων αυτών των συσκευών είναι να το κάνουν ως ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε σε δημοσιογράφους.

Tags
Back to top button