«Το πολιτικό προσωπικό που δεν κατάφερε να δανειστεί αξιοπρεπώς, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί εθνοφελώς», αναφέρει, αρχικά, σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος και συνεχίζει:
«Η αδύναμη σήμερα Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση νομιμοποίησης των τετελεσμένων. Η Σύνοδος της Γενεύης όπου το κράτος της Κύπρου, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, απεκδύεται της κρατικής οντότητας και προσέρχεται ως ελληνοκυπριακή κοινότητα, αποτελεί νομική καρικατούρα και προμήνυμα ήττας.
Εξάλλου, το σημερινό πολιτικό προσωπικό της πατρίδας που δεν μπόρεσε να δανειστεί με όρους αξιοπρέπειας από τη διεθνή κοινότητα, που δεν μπορεί καν να διασώσει το ΕΚΑΣ από τους δανειστές, ούτε να αυτενεργήσει στη χορήγηση ενός εκτάκτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εκ των πραγμάτων ανίκανο να επιβάλλει τα εθνικά δίκαια επί των μεγάλων θεμάτων που αφορούν τον ακρωτηριασμό τμημάτων του εθνικού κορμού.
Ακόμη και οι κυρίαρχοι ηγέτες της μεταπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου, που κυβέρνησαν με μεγάλες πλειοψηφίες και διέθεταν σημαντικό διεθνές κύρος, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν σχετικά προβλέψιμους και αδύναμους Τούρκους ηγέτες, δεν μπόρεσαν να επιλύσουν το Κυπριακό, σύμφωνα με τα αρχικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και απλώς συντηρούσαν την υπάρχουσα κατάσταση μέχρις ότου εμφανιστούν ευνοϊκότερες εθνικές και διεθνείς συγκυρίες.
Επομένως είναι ιστορικός παραλογισμός να περιμένουμε από το σημερινό -δέσμιο των Μνημονίων- πολιτικό προσωπικό που ηγείται μιας χώρας μειωμένης κυριαρχίας, να επιλύσει επ’ωφελεία του Έθνους και της Ιστορίας τα μεγάλα αυτά ζητήματα. Πολύ περισσότερο όταν έχει να αντιμετωπίσει τον απρόβλεπτο και ευέλικτο κ.Ερντογάν, τον δημοφιλέστερο, ισχυρότερο και μακροβιότερο μετά τον Κεμάλ ηγέτη στη νεώτερη ιστορία της γείτονος που ήδη διεκδικεί ελληνικά νησιά και αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάννης υπό την παγερή σιωπή των ευρωπαίων εταίρων μας.
Είναι καιρός οι θιασώτες του σχεδίου Ανάν, που σήμερα μας βομβαρδίζουν με το αληθοφανές «κάθε παλιότερο σχέδιο και καλύτερο», να αναρωτηθούν τι βοήθεια προσέφερε στην επίλυση του Κυπριακού η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους μέλους της ΕΕ όταν τα όργανά της δεν επιμένουν ούτε καν στην προβολή της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός δηλαδή κράτους-μέλους του στενού πυρήνα της.
Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ».