O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα αν μεθαύριο Πέμπτη 12 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην ελβετική πόλη για να λάβει μέρος στη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, απάντησε «νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε»
Την ώρα που ο κ. Τσίπρας απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην διεθή Διάσκεψη όπου η Ελλάδα έχει κληθεί να λάβει μέρος ως μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (μαζί με Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία), ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωνε ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται η συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Διάσκεψη της Γενεύης».
Δείτε το τουίτ του δημοσιογράφου Νίκου Μελέτη, απεσταλμένου της ΕΡΤ στη Γενεύη:
Τσίπρας: Το τελικό αποτέλεσμα στη Γενεύη εξαρτάται και από την Τουρκία
«Το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτή την κατεύθυνση» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δήλωσε: «Ήρθα, σήμερα, να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και την ενημέρωση όλων των Πολιτικών Αρχηγών, για την στάση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις εντατικές διαπραγματεύσεις, τις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται από χθες στην Γενεύη της Ελβετίας. Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις, θα έλεγα, της ελληνικής πλευράς αλλά και μια ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη και μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.
Για άλλη μια φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής, και σε τελική ανάλυση μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, δηλαδή λύση που σε τελική ανάλυση θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει το φόβο από τον κυπριακό λαό.
Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι, πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Διότι αυτά τα επιχειρήματα, είναι επιχειρήματα που συνάδουν τόσο με το Διεθνές όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».