Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ακούστε την βαβυλωνιακή γλώσσα μετά από 2.000 χρόνια σε ταινία (βίντεο)

Αν ποτέ θέλατε να εκδικηθείτε για την… κλεμμένη σας κατσίκα να πώς θα μπορούσατε να το κάνετε – τουλάχιστον στη Βαβυλώνα. Αυτό είναι το πρώτο φιλμ στην Ιστορία γυρισμένο σε αυτή τη νεκρή -εδώ και δύο χιλιετίες- γλώσσα.

Η μικρού μήκους (22 λεπτών) ταινία γυρίστηκε από φοιτητές αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και αφηγείται την ιστορία του φτωχού του Νιπούρ, του οποίου την κατσίκα, τη μόνη ιδιοκτησία του, κλέβει ο δήμαρχος. Ο φτωχός του Νιπούρ ορκίζεται να εκδικηθεί «στο τριπλάσιο», και ναι, όλοι οι διάλογοι πραγματοποιούνται στη Βαβυλωνιακή γλώσσα!

Μιλώντας στο Reuters, ο καθηγητής και σκηνοθέτης Μάρτιν Ουόρθιγκτον εξήγησε ότι τα εκθέματα για την Βαβυλωνία στα μουσεία ενώ είναι θεαματικά, είναι στατικά. «Οι επισκέπτες των μουσείων βλέπουν αυτά τα μυστηριώδη πλάσματα με τα φτερά και τα κέρατα… Ήταν ένας κανονικός κόσμος με ανθρώπους που συζητούσαν και έκαναν ψώνια» τόνισε. Η Βαβυλωνιακή/ Ακκαδική γλώσσα (lišānum akkadītum) ανήκει στην οικογένεια των Σημιτικών γλωσσών, όπως τα εβραϊκά και τα αραβικά, οπότε οι αρχαιολόγοι έχουν το πώς πραγματικά ακούγονταν.

Η ιστορία βρέθηκε στην Τουρκία χαραγμένη σε σφηνοειδή γραφή σε μια πήλινη πλάκα που χρονολογείται από το 700πχ. Το φιλμ έκανε την πρεμιέρα του αυτή την εβδομάδα. Spoiler Alert: Ο δήμαρχος στο τέλος τιμωρείται για την απληστία του. Καμία κατσίκα δεν πειράχθηκε κατά τα γυρίσματα της ταινίας.

Η Βαβυλώνα, ήταν αρχαία περίφημη πόλη που για ολόκληρους αιώνες ήταν η πρωτεύουσα του Βαβυλωνιακού κράτους. Ήταν κτισμένη πάνω στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη, στην επαρχία της Βαβυλωνίας τουσημερινού Ιράκ περίπου 85 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της χώρας Βαγδάτης στην πόλη Χιλάχ.

Tags
Back to top button