Το 83% των ερωτηθέντων απάντησε "όχι/ μάλλον όχι" και το 17% "ναι/ μάλλον ναι" στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν χρήσιμη την ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου στην πόλη
To Σάββατο 7 Ιανουαρίου με την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» κυκλοφορεί το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» του δημοσιογράφου, Βαγγέλη Πλάκα για το 2017.
Μεταξύ των ερωτήσεων στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν και το κατά πόσο θεωρούν χρήσιμη την ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου από τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Το 83% των ερωτηθέντων απάντησε "όχι/ μάλλον όχι" και το 17% "ναι/ μάλλον ναι".
Σε άλλο σημείο της έρευνας, οι Θεσσαλονικείς καλούνται να βαθμολογήσουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και με τους δύο να λαμβάνουν πάνω από τη βάση.
Παράλληλα το 25% θέλει ο ΟΑΣΘ να παραμείνει ως έχει, το 28% να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να παράγουν μεταφορικό έργο, το 17% θέλει οι αστικές συγκοινωνίες να περάσουν στα χέρια της αυτοδιοίκησης και το 30% θέλει κρατικοποίηση του Οργανισμού και καθαρά δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.
Μεταξύ της φετινής ύλης περιλαμβάνεται ακόμα:
• «Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα από το 2016 στο 2017». Τι περιμένουμε στην πόλη το νέο έτος.
• Ανάλυση των Διεθνών Εξελίξεων σε ΗΠΑ, Ε.Ε., Τουρκία και Συρία και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μέσα από ανάλυση του Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του ΠΑΜΑΚ. Γράφουν οι καθηγητές Η. Κουσκουβέλης, Γ. Σπυρόπουλος, Θ. Καρβουναράκης και η Δρ. Ρ. Παιδή.
• Το «Λεξικό της Κρίσης» με 100 λήμματα αγγλικών και ελληνικών όρων που μπήκαν στη ζωή μας από την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια. Του καθηγητή του ΑΠΘ Γρ. Ζαρωτιάδη και της Υπ. Δρ. Ειρ. Οζούνη.
• «Ο πολιτικός και κοινωνικός λαϊκισμός στην εποχή της κρίσης», με άρθρα των καθηγητών του ΕΚΠΑ Γ. Στείρη, του ΑΠΘ Π. Δόικου και του υπ. Δρ. του ΑΠΘ Θ. Σιώμου
• «Η εξέλιξη των πολιτικών τάσεων το 2016», μέσα από τις έρευνες της Prorata, με την υπογραφή του καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Γ. Κωνσταντινίδη
Και φέτος φιλοξενείται η ετήσια έρευνα της “Interview”, που περιλαμβάνει απόψεις των Θεσσαλονικέων για πολιτικά, οικονομικά και τοπικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων:
• Το 42% τάσσεται υπέρ πρόωρων εκλογών, ενώ το 46% κατά.
• Το 28% θέλει μετά από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 34% συνεργασίας και το 16% οικουμενική.
• Το 70% εκτιμά χειρότερη την οικονομική του κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα έτος και το 26% ίδια.
Μεσοπρόθεσμος στόχος του “Πολιτικού Ημερολογίου” είναι και η δημιουργία ενός πολιτικού think tank για τη Θεσσαλονίκη.
Το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» για το 2017 θα διανεμηθεί με την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 7 Ιανουαρίου.
ΙNFO: Το «Πολιτικό Ημερολόγιο» δημιουργήθηκε το 2006 και η πρώτη έκδοση αφορούσε το 2007. Έχει φιλοξενήσει δημοσκοπήσεις, έρευνες, μελέτες, άρθρα, απόψεις και συνεντεύξεις εστιασμένες σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, Θεσσαλονίκης και του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Πέρσι και φέτος κυκλοφορεί με τη «Μακεδονία της Κυριακής». Όλα τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν δωρεάν σε ειδικές εκδηλώσεις –φόρουμ διαλόγου για τη Θεσσαλονίκη. Στις εκδηλώσεις αυτές έχουν παραστεί και μιλήσει αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι φορέων κ.ά. Ενδεικτικά, η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει στο αμφιθέατρο του ΔΣΘ και μεταξύ άλλων είχαν μιλήσει ο τότε υφυπουργός Γιώργος Ορφανός και ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης. Το 2009, στο αμφιθέατρο της Τράπεζας Πειραιώς, στο πάνελ συμμετείχε ο σημερινός εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το 2010, στην αίθουσα Corona της ΔΕΘ, είχαν μιλήσει, μεταξύ άλλων, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης. Το 2014, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, είχε γίνει «debate» μεταξύ του σημερινού υφυπουργού Σωκράτη Φάμελου και του τότε γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου. Το 2015, στον ίδιο χώρο, είχαν συζητήσει στο ίδιο πάνελ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Από τις σημαντικότερες στιγμές του «Πολιτικού Ημερολογίου» ήταν η μεγάλη έρευνα το 2011 -ενόψει της συμπλήρωσης την επόμενη χρονιά 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης- για τα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα της εκατονταετίας 1912-2012 στη Θεσσαλονίκη. Μετά από ψηφοφορία και δημοσκόπηση σημαντικότερο πρόσωπο είχε αναδειχθεί ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος.