Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

7η Οκτωβρίου: Ένα χρόνος μετά την επίθεση της Χαμάς- Ο πόλεμος του Ισραήλ σε αριθμούς και εικόνες

Η Χαμάς, παραμονή της επετείου εξήρε την "ένδοξη" επίθεση που πραγματοποίησε την 7η Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε την παραμονή της επετείου της επίθεσης, μετά την οποία ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

"Η ένδοξη (επίθεση) της 7ης Οκτωβρίου κατέστρεψε τις ψευδαισθήσεις που είχε δημιουργήσει ο εχθρός, πείθοντας τον κόσμο και την περιοχή για την ανωτερότητά του και τις υποτιθέμενες δυνατότητές του", δήλωσε το στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, που έχει τη βάση του στο Κατάρ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς και δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης στη Γάζα δήλωσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έθεσε το Παλαιστινιακό ζήτημα στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας σε τηλεοπτική του ομιλία που πρόβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Άκσα της Χαμάς.

Ο Ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο στην πλατφόρμα Χ με το μήνυμα "Δεν ξεχνώ"

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="es" dir="ltr">October 7, 2023<a href="https://twitter.com/hashtag/NeverForget?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#NeverForget</a> <a href="https://t.co/zMkeN3rJU8">pic.twitter.com/zMkeN3rJU8</a></p>&mdash; Israel Defense Forces (@IDF) <a href="https://twitter.com/IDF/status/1842946403347398994?ref_src=twsrc%5Etfw">October 6, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την Κυριακή ότι θα νικήσει τους «εχθρούς» της χώρας του, μία εβδομάδα αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και καθώς το Ισραήλ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν χρόνο η Χαμάς, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να ανάψει κεριά και να προσευχηθεί στη μνήμη των αγαπημένων τους που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, στην άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Ισραήλ: Στη δημοσιότητα νέα ντοκουμέντα από την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023

Αφού αποδυνάμωσαν τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εστίασαν πρόσφατα τις επιχειρήσεις τους στο βόρειο μέτωπο, όπου η λιβανέζικη Χεζμπολάχ είχε πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ ως ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς και αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος σε αριθμούς

Οι IDF δημοσίευσαν τα επίσημα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο στον πολυμέτωπο πόλεμο που διεξάγουν από ακριβώς πριν από ένα χρόνο τη Δευτέρα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο IDF εκδίδει τακτικές ενημερώσεις στο ευρύ κοινό σχετικά με τις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούτι και των επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

Ο IDF εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξοντωθούν περίπου 14 χιλιάδες τρομοκράτες που ανήκουν στη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο βορρά, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 800 τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που έχουν εξαλειφθεί μαζί με 90 διοικητές της λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η Κεντρική Διοίκηση του Ισραήλ εξάλειψε επίσης σχεδόν 700 τρομοκράτες από την αρχή του πολέμου.

Επιπλέον, η Μονάδα 504 του Ισραηλινού Στρατού έχει διεξαγάγει περίπου 7.000 έρευνες από την αρχή του πολέμου, οι οποίες περιελάμβαναν κατηγορίες για υπόπτους ως τρομοκράτες - ορισμένοι από αυτούς συμμετείχαν στη Σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Ο IDF σημείωσε ότι οι σχετικοί ύποπτοι ανακρίνονται στη Λωρίδα της Γάζας ή οδηγούνται για περαιτέρω κράτηση και ανάκριση στο Ισραήλ.

Όσοι διαπιστωθεί ότι δεν εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες απελευθερώνονται πίσω στη Λωρίδα της Γάζας, σε ένα μέρος όπου δεν διατρέχουν κίνδυνο, ανέφερε ο IDF στη δημοσίευσή του τη Δευτέρα.

Οι στόχοι

Έως  τις 25 Σεπτεμβρίου, πάνω από 40 χιλιάδες στόχοι στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκαν επίθεση από αέρος και ο Ισραηλινός Στρατός εκτιμά ότι πάνω από 1.000 θέσεις εκτόξευσης στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν. Έχει επίσης εντοπίσει περίπου 4.700 φρεάτια τρομοκρατίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Δυτική Όχθη, περίπου 30 σπίτια που ανήκουν σε τρομοκράτες έχουν κατεδαφιστεί, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση του Ισραηλινού Στρατού. Επιπλέον, περίπου χίλια όπλα κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις των IDF στη Δυτική Όχθη τον περασμένο χρόνο.

Από την αρχή του πολέμου, περίπου 4.900 στόχοι της Χεζμπολάχ δέχθηκαν επίθεση από αέρος, από τους 6.000 συνολικά επίγειους στόχους που δέχθηκαν επίθεση.

Πόσοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ;

Τα στοιχεία από τις 2 Οκτωβρίου, αναφέρουν δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ τους τελευταίους 12 μήνες.

13.200 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, 12.400 από τον Λίβανο, 60 από τη Συρία, 180 από την Υεμένη και 400 από το Ιράν στον ισραηλινό εναέριο χώρο - ο οποίος περιλαμβάνει τις επιθέσεις πυραύλων τους τον Απρίλιο και τις αρχές αυτού του μήνα.

Οι ιατρικές ομάδες του IDF πραγματοποίησαν επίσης περίπου 4.100 εκκενώσεις για την περίθαλψη τραυματισμένων στρατιωτών.

Οι απώλειες

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε επίσης τα στοιχεία των απωλειών του, με 726 νεκρούς από την αρχή του πολέμου, στους οποίους περιλαμβάνονται οι 346 νεκροί από την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF έπρεπε επίσης να καλέσουν 300 χιλιάδες έφεδρους στρατιώτες σε όλη τη χώρα για τον πόλεμο, με το 82% από αυτούς να είναι άνδρες και το 18% να είναι γυναίκες.

Το 46,56% αυτών των εφέδρων ήταν γύρω στα είκοσι, το 27,65% ήταν τριάντα και το 12,56% ήταν γύρω στα σαράντα. Το 4,81% ήταν στα πενήντα τους, το 1% ήταν στα εξήντα τους και περίπου το 7% ήταν άλλες ηλικίες.

 

 

Tags
Back to top button