Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

3 λέξεις που όλοι θεωρούν ότι είναι λάθος και όμως είναι ολόσωστες

Προκειμένου να μην την πατήσεις την επόμενη φορά που θ’ ακούσεις κάτι που ηχεί περίεργα στ’ αυτιά σου και αρχίσεις εκ νέου το ευγενές σπορ του «ΤΙ ΕΙΠΕΕΕΕΕ!!!», το belikeyou σου παρουσιάζει τις 3 λέξεις που όλοι μας νομίζουμε ότι είναι λάθος, αλλά στην πραγματικότητα είναι σωστές. Ποιες είναι αυτές;

-Βουλεύτρια: Πού ακούστηκε ο όρος «βουλεύτρια»; Η βουλευτής, ναι. Βουλετίνα, επίσης. Αλλά βουλεύτρια; Μπορεί, να ξενίζει καθώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ ή ν’ ακούγεται αρκετά λόγιος, όμως είναι πέρα για πέρα σωστός τύπος.

Γενικότερα υπάρχει μια σύγχυση στους έμφυλους τύπους των επαγγελματικών θηλυκών, όμως «βουλεύτρια» είναι ο ομαλός ελληνικός τύπος της κατηγορίας αυτής (όπως, για παράδειγμα, ποιητής- ποιήτρια, νοσηλευτής- νοσηλεύτρια και ούτω καθεξής).

–Παρεισφρέω: Είναι πιθανό- error 404: word not found. Δεν είναι και η πιο συνηθισμένη ελληνική λέξη, αλλά όσοι την χρησιμοποιούν το κάνουν, συνήθως, εσφαλμένα, λέγοντας «παρεισφρύω».

Η λέξη προέρχεται από την πρόθεση παρά + το αρχαίο ρήμα εισφρέω= εισδύω και ο λόγος που το παρεισφρέω «δολοφονείται» εντέχνως και γίνεται παρεισφρύω έχει να κάνει μάλλον με το γεγονός πως μας μπερδεύει το συνώνυμο «παρεισδύω».

Κάτι τέτοια γίνονται και παρεισφρέουν συνήθως λάθη στον προφορικό και τον γραπτό λόγο…

-Απολαύω (της εμπιστοσύνης): Το ακούς και σχηματίζεις την άποψη πως κάποιος στραμπούλισε τη γλώσσα του- δεκτό. Το σωστό, άλλωστε, είναι «Απολαμβάνω της εμπιστοσύνης», έτσι;

Χμ, λάθος. Κι εξηγούμαστε: Το ρήμα απολαμβάνω είναι μεταβατικό, συντάσσεται με αιτιατική και σημαίνει «ευχαριστιέμαι κάτι», «νιώθω χαρά για κάτι» («Απολαμβάνω να τρώω σουβλάκια», ας πούμε- γιατί ποιος δεν απολαμβάνει να τρώει σουβλάκια;).

Το ρήμα απολαύω είναι μεταβατικό, συντάσσεται με γενική και σημαίνει «είμαι αποδέκτης, δέχομαι» και σπανίως «χαίρομαι, ευχαριστιέμαι».

Με τα χρόνια, που λέτε, υπήρξε σύγχυση μεταξύ των δύο ρημάτων και έτσι άρχισε να χρησιμοποιείται καταχρηστικά και εσφαλμένα το απολαμβάνω αντί του απολαύω.

Το σωστό, επομένως, είναι «Απολαύω της εμπιστοσύνης, της εκτίμησης, της φιλίας» κτλ και όχι «Απολαμβάνω»

Tags
Back to top button