Ο άνθρωπος που με την πολιτική του επέτρεψε το χρήμα να είναι απλά λογιστικό, ο άνθρωπος που ουσιαστικά δημιούργησε τη μεγαλύτερη φούσκα χρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας, δηλαδή ο πρώην πρόεδρος της FED, Άλαν Γκρίνσπαν έρχεται τώρα να υπερασπιστεί τον κανόνα του χρυσού.
Όταν βέβαια ήταν στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, από το 1987- 2006 όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει την κερδοσκοπία, αλλά ουσιαστικά ήταν ο υπαίτιος της τεράστιας φούσκας που δημιουργήθηκε και έσκασε το 2007 με τη lehman brothers, όπου το «τσουνάμι» χτύπησε και τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τα απόνερα δημιούργησαν την κρίση χρέους της Ελλάδας. Ο κ. Γκρίνσπαν ήταν αυτός που επέτρεψε να δημιουργηθεί η αγορά των ενυπόθηκων δανείων με περίοδο χάριτος 5 ετών, των CDS και τα CDU, δηλαδή ποντάρισμα στη χρεοκοπία δανείου, τράπεζας ή χώρας που έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα.
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, υπερασπίστηκε και πάλι τον κανόνα του χρυσού που καταργήθηκε στις ΗΠΑ το 1930. Σύμφωνα με τον κανόνα του χρυσού, η αξία του πολύτιμου μέταλλου ήταν προσδεδεμένη με το δολάριο. Αποτιμάτο στα 35 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί και σε άλλες κεντρικές τράπεζες να ανταλλάσσουν δολάρια για το χρυσό.
Τον περασμένο Ιούλιο, οι Βρετανοί ψήφισαν για να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γκρίνσπαν προειδοποίησε πως μια επικείμενη κρίση του χρέους θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν οι ΗΠΑ ήταν στον κανόνα του χρυσού.
Οι υποστηρικτές του κανόνα του χρυσού υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει να περιοριστεί το ποσό του χρέους που οι κυβερνήσεις μπορούν να εκδίδουν.
Ο Γκρίνσπαν εκτιμά, πως ο σχεδιασμός του Trump για χαμηλότερα έσοδα από φόρους και μείωση των δαπανών θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» το ήδη τεράστιο χρέος των ΗΠΑ και με τον κανόνα του χρυσού θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Δείτε το χρυσό, όπως εγώ ως το κύριο παγκόσμιο νόμισμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γκρίνσπαν .
« Αν ο κανόνας του χρυσού ήταν σε ισχύ σήμερα δεν θα είχαμε φθάσει στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», υπογράμμισε.