Το καλοκαίρι του 1951, βρετανική εξερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Έρικ Σίπτον, ξεκίνησε από το Λονδίνο με προορισμό το όροςΈβερεστ. Ο στόχος ήταν ένας: να λυθεί επιτέλους το μυστήριο του λεγόμενου «τέρατος των χιονιών» ή «τέρατος του Έβερεστ».
Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, η ομάδα επέστρεψε έχοντας αποτυπώσει με τη φωτογραφική μηχανή τις πατημασιές του τέρατος, του οποίου η μνεία ήταν αρκετή, ώστε να τρομοκρατεί τους πληθυσμούς που είχαν εγκατασταθεί σε περιοχές γύρω από τα Ιμαλάια. Δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν και να το αιχμαλωτίσουν, όπως ήλπιζαν, αλλά αναμφίβολα η πείρα που απέκτησαν από την εξερεύνηση στο Έβερεστ ήταν πολύτιμη.
Οι φωτογραφίες με τις πατημασιές στο χιόνι, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στην κοινή γνώμη. Υπήρχαν ορισμένοι που ήταν πεπεισμένοι πως το τέρας υπήρχε στην πραγματικότητα. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι που αμφισβητούσαν τη γνησιότητα του φωτογραφικού υλικού.
Ο Έρικ Σίπτον
Άλλες εξερευνήσεις
Ο Σίπτον όμως, δεν ήταν ο μόνος που είχε δει το αποτύπωμα. Το 1921, ο συνταγματάρχης Χάουαρντ Μπιούρι, ως αρχηγός της πρώτης βρετανικής αποστολής στο Έβερεστ, σε ύψος 7.000 μέτρων είχε εντοπίσει ανθρώπινα πατήματα ποδιών τεραστίων διαστάσεων, τριπλάσιων από εκείνα ενός κανονικού ανθρώπου.
Το 1937, ο Φράνκ Σμάιθ εξερευνούσε τον παγετώνα της Κοιλάδας των Άνθεων. Τα παράτησε όταν βρήκε στο δρόμο του τεράστια αποτυπώματα ποδιού, μήκους 26 εκατοστών με πέντε δάχτυλα μπροστά και δύο πίσω.
Ο Σμάιθ θεωρούσε ότι οι πατημασιές αυτά ανήκαν σε γιγαντιαία αρκούδα, αλλά δεν ήταν σε θέση ούτε να συνεχίσει την έρευνά του, ούτε να το αποδείξει.
Ωστόσο, οι ιθαγενείς που τον συνόδευαν, κατατρόμαξαν όταν αντίκρισαν τα ίχνη. «Είναι το τέρας των χιονιών», φώναζαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν περαιτέρω. Έτρεμαν στην ιδέα ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με το τέρας που, όπως υποστήριζαν, «είχε τη δύναμη να σκοτώνει επιτόπου όποιον τολμούσε να το αντικρίσει κατάματα»....
Πρόκειται για γορίλα;
Την ίδια γνώμη είχαν και κάτοικοι του Θιβέτ, του Νεπάλ και του Σικίμ. Φήμες έλεγαν ότι επρόκειτο για σαρκοβόρο ζώο, έναν γιγάντιο γορίλα, με μορφή μάλλον ανθρώπινη, που κανείς δεν τολμούσε να πλησιάσει, διότι θα έβρισκε τραγικό θάνατο. Παράλληλα, μυστήριο αποτελούσε το πως τρεφόταν και πως επιβίωνε σε τέτοιο υψόμετρο, όπου κανένα άλλο ζώο δεν μπορούσε να ζήσει.
Πάντως, ο Σίπτον έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες, οι οποίες παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες και τους ερευνητές.
Το «τέρας των χιονιών», όπως εικάζεται πως μπορεί να ομοιάζει
Μέχρι σήμερα, πέρα από το φωτογραφικό υλικό – το οποίο πιθανόν δεν είναι αυθεντικό- και ορισμένες μαρτυρίες ορειβατών, που υποστηρίζουν ότι έχουν δει το «τέρας των χιονιών», δεν έχουν εντοπιστεί αξιόπιστα στοιχεία που να ενισχύουν την άποψη ότι όντως υπήρξε ή υπάρχει ακόμα. Το μυστήριο παραμένει άλυτο.
Πηγή: mixanitouxronou.gr