Γεωλογικές δομές όμοιες με αυτή στην οποία ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα «Ζορ» υποδεικνύει η νορβηγική εταιρεία PGS ότι υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Να σημειώσουμε ότι η PGS έχει πραγματοποιήσει όλες τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην ΑΟΖ από το 2006 μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ”, Πέτρο Θεοχαρίδη, το παραπάνω θέμα αφορά τόσο το τεμάχιο «11», όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση των TOTAL-ΕΝΙ, όσο και τα τεμάχια «10» και «6», στα οποία το τελευταίο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το τελευταίας τεχνολογίας σεισμογραφικό Ramform Tethys.
Η PGS σε επιστημονικές παρουσιάσεις της περιέλαβε χάρτη σεισμογραφικών ερευνών από την περιοχή, στον οποίο εμφάνιζε δύο τέτοιες γεωλογικές δομές, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων μεταξύ τους, στον δακτύλιο γύρω από την οροσειρά του Ερατοσθένη.
Όσον αφορά τώρα τον συνεταιρισμό ΤOTAL-ΕΝΙ στο τεμάχιο «11», αξίζει να θυμηθούμε τη χθεσινή δήλωση του Πάνου Κελάμη, ο οποίος είναι και ο Εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ).
Ο κ. Κελάμης κατά τις δηλώσεις του ανέφερε ότι η γνώση της ENI σχετικά με τη γεωλογία και τη γεωφυσική της περιοχής σε σχέση με τα κοιτάσματα τύπου «Ζορ», σε συνδυασμό με την τεχνολογία της ΤΟΤΑL «είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στο οικόπεδο 11» και συνέχισε λέγοντας πως πιστεύει «ότι αυτή η γνώση θα βοηθήσει πάρα πολύ, όχι μόνο στη διερεύνηση και στην ανάπτυξη αλλά και στη γεώτρηση» και να σημειωθεί πως ήταν από τους βασικούς παράγοντες στην ομάδα διαπραγμάτευσης των τριών συμβολαίων από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και η ΕΝΙ μέσα από τη χθεσινή της ανακοίνωση, που εκδόθηκε στο Μιλάνο, με την οποία γνωστοποίησε τη συμφωνία της με την TOTAL για το οικόπεδο «11» και την έγκριση του Υπουργικού στη Λευκωσία ανέφερε κι αυτή με τη σειρά της ότι: «Με αυτή τη συμφωνία, η ΕΝΙ ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην Κύπρο, αποκτώντας δικαιώματα έρευνας σε μια έκταση 2.215 τετρ. χιλιομέτρων, κοντά στο ‘’υπεργιγαντιαίο’’ κοίτασμα Ζορ».
Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΝΙ, με στόχο την αύξηση του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου «στη στρατηγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», προσθέτει ο ιταλικός κολοσσός και υπενθυμίζει τα δικαιώματά της και στα τεμάχια «2», «3», «9» και τώρα στα «6» και «8».
Μέσα σε όλα αξίζει να αναφερθεί και η δήλωση του επικεφαλής της Qatar Petroleum, Σαάντ αλ-Κααμπί, συνεταίρου στην ExxonMobil στο τεμάχιο «10», σύμφωνα με τον οποίο ο κρατικός κολοσσός δηλώνει πως είναι πανέτοιμος για να ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο.
Ο Σαάντ αλ-Κααμπί σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός των αμερικανικών κολοσσών, δεδομένης της κρίσης στον τομέα λόγω των τιμών πετρελαίου, οι επενδύσεις στην Κύπρο αποτελούν μέσα σε όλα και στρατηγική κίνηση.