Ο Ρεξ Τίλερσον λέει ότι δεν ήθελε να αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής διπλωματίας και αποδέχθηκε τελικά την πρόταση του Τραμπ επειδή τον έπεισε η γυναίκα του.
Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ομίλου ExxonMobil αποκάλυψε την αρχική απροθυμία του σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Ασία και λίγες ώρες πριν τη διεθνή σύνοδο στην Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία, το σημαντικότερο γεγονός στους δύο μήνες που βρίσκεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Δεν την ήθελα αυτή τη δουλειά. Δεν την αποζήτησα», είπε ο Τίλερσον στο Independent Journal Review (IJR) σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αεροπλάνο στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ασία. «Η γυναίκα μου μου είπε ότι πρέπει να την αποδεχθώ.»
Ο Τίλερσον είπε ότι δεν είχε συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ προτού κληθεί στον ουρανοξύστη του στο Μανχάταν μετά την απρόσμενη νίκη του για να μιλήσει στον τότε εκλεγμένο πρόεδρο για τις εμπειρίες που αποκόμισε «για τον κόσμο» ως διευθύνων σύμβουλος ενός μεγάλου πετρελαϊκού ομίλου.
«Όταν στο τέλος εκείνης της συζήτησης μου ζήτησε να γίνω υπουργός Εξωτερικών, έμεινα έκπληκτος», είπε προσθέτοντας ότι στα 65 του, στο τέλος μιας 40ετούς καριέρας στην ExxonMobil , περίμενε να βγει στη σύνταξη: «Θα πήγαινα στο ράντσο μου να είμαι με τα εγγόνια μου»…
Ωστόσο, όταν επέστρεψε στο σπίτι του στο Τέξας μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη, η γυναίκα του, Ρέντα Σεντ Κλερ, του κούνησε το δάκτυλο στο πρόσωπο λέγοντας: «σου τό’ πα, ο Θεός δεν έχει τελειώσει μαζί σου».
Τώρα αισθάνεται ότι η γυναίκα του είχε δίκιο.
Αλλά δεν συμμερίζονται όλοι αυτοί την άποψη. Ο Τίλερσον δέχθηκε σφοδρή κριτική αφότου ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου. Τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης αφέθηκε στο περιθώριο κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε διεθνούς πολιτικής, όπως το αντιμεταναστευτικό διάταγμα που στοχοποιούσε πολίτες μουσουλμανικών χωρών.
Επίσης απέφυγε συστηματικά τον Τύπο τις πρώτες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων. Σπάζοντας μια πρακτική δεκαετιών δεν πήρε μαζί του τους συντάκτες του διπλωματικού ρεπορτάζ στην περιοδεία του στην Ασία με εξαίρεση τον δημοσιογράφο του IJR, ενός όχι ιδιαίτερα γνωστού ειδησεογραφικού ιστότοπου, που ίδρυσαν πρώην στελέχη των Ρεπουμπλικανών.
Η αρχική εξήγηση που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ότι ο Τίλερσον ήθελε να κάνει οικονομία και να πάρει ένα μικρότερο αεροπλάνο. Την ίδια εξήγηση επανέλαβε κι ο ίδιος προσθέτοντας ότι είναι τακτική του να αποφεύγει τα ΜΜΕ παρά μόνον αν έχει να στείλει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα.
Όταν ρωτήθηκε πάντως για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του ΙJR: «ήταν τόσο κρυψίνους… που η απάντησή του δεν άξιζε καν τον κόπο να συμπεριληφθεί»…