Το προϊόν που ενέπνευσε το …απαξιωτικό περίφημο «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αποδεικνύεται σωστός θησαυρός, όπως όλα τα πράγματα όταν τα κοιτάξεις με άλλο μάτι και ανακαλύψεις μέσα τους ένα ανέλπιστο κομμάτι της έμπνευσής σου, ικανό να αλλάξει ακόμη και την επαγγελματική σου πορεία, μέσα από τον διάδρομο απογείωσης της καινοτομίας.
Κάπως έτσι, στην έκθεση Patras IQ, στο Παμπελοποννησιακό στάδιο, υπήρχε ένας πάγκος με φύκια, πίσω από τον οποίο δεν υπήρχαν μεταξωτές κορδέλες, αλλά πέντε δραστήριοι επιστήμονες που έχοντας ως ορμητήριο την Πάτρα, όπου και η μονάδα παραγωγής τους, κάνουν το άλμα στη διαφορά, με ένα προϊόν που κερδίζει τα βλέμματα των επισκεπτών και ακολούθως την προσοχή τους, λίγο πριν αποχωρήσουν με την αίσθηση ότι τους φυσάει θαλασσινός αέρας.
Η εταιρεία, τους η PHEE, κατασκευάζει, σε παγκόσμια πρωτιά, προϊόντα από τα νεκρά φύλλα των φυκιών Posidonia Oceanica, αυτών δηλαδή που καταλήγουν σε «μπάλες» στις ακτές και ακολούθως στους ΧΥΤΑ.
O Σταύρος Τσομπανίδης, 24 ετών απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής κατάφερε να δει με άλλο μάτι τις …σερπαντίνες των παραλιών και να τις κάνει επιχειρηματική ευκαιρία, κινητοποιώντας μια ομάδα επιπλέον τεσσάρων ατόμων με γνώσεις στο μάρκετινγκ και αναφορές στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, μαζί με τους οποίους εισάγουν στην αγορά την πρωτοτυπία ενός υλικού που «μυρίζει» αλάτι και ιώδιο.
Όλα ξεκίνησαν από ένα συνέδριο για την επιχειρηματικότητα, όταν ως φοιτητής ετών 20, άκουσε τον ιδρυτή της εταιρείας Coco-Mat, Παύλο Ευμορφίδη, να αναφέρεται στις αναξιοποίητες φυσικές πρώτες ύλες.
Τότε μοιράστηκε τις ανησυχίες του με τον μηχανολόγο-αεροναυπηγό, μεταδιδακτορικό καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκο Αθανασόπουλο, με τον οποίο έπεσαν εντατικά στην έρευνα και τον πειραματισμό, κάνοντας γενναίες βουτιές στα βαθιά για να αναδυθούν κρατώντας στα χέρια τους μια χούφτα… φύκια. Αμέσως μετά ήρθε η Phee, η εταιρεία τους, που συνεστήθη πριν απο ένα χρόνο και η οποία φιλοδοξεί να ταξιδέψει τα φύκια σε όλο τον κόσμο, έχοντας κατοχυρώσει την πατέντα της, στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αλλά και διαθέτοντας τα είδη τους σε τουριστικούς προορισμούς.
«Όλοι θέλουν να φύγουν παίρνοντας μαζί τους ένα κομμάτι της ελληνικής θάλασσας» μου λέει.
Η γραμμή παραγωγής βρίσκεται στην περιοχή του Ρίου στην Πάτρα, ενώ ήδη κυκλοφορούν στην αγορά θήκες για smartphones, κουτιά αλλά και ρακέτες θαλάσσης, φτιαγμένα από φύκια.
Posidonia Oceanica
Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί η PHEE είναι τα νεκρά φύλλα του αγγειόσπερμου Posidonia Oceanica. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το είδος φυτού είναι ένας από τους αρχαιότερους ζώντες οργανισμούς στη Γη. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς επιστημονικές γνώσεις για να παρατηρήσει πως τα φύλλα της Ποσειδωνίας εκβράζεται στις ακτές της Μεσογείου σε μεγάλες ποσότητες ετησίως, και πως απορρίπτεται ως απόβλητο. Όμως, μετά από 2 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης, η ομάδα της PHEE έφερε πίσω στη ζωή τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας και κατάφερε να γίνει η πρώτη εταιρία σε παγκόσμιο επίπεδο που τα χρησιμοποίησε πλήρως ως πρώτη ύλη. Πρόκειται για μία καινοτόμο, φυσική πρώτη ύλη, η οποία αναπτύχθηκε και τυποποιήθηκε για να λάβει τη μορφή ενός καινοτόμου υλικού.
Τα φύκια Posidonia Oceanica ζουν σε βάθος 1-35 μέτρων, ανάλογα με το νερό. Τα φύλλα αποσυντίθενται πριν από τη χειμερινή περίοδο και τα νεκρά φύκια συσσωρεύονται κατά μήκος των 46.000 χλμ. ακτογραμμής της Μεσογείου, εκ των οποίων το 28% σε ελληνικές παραλίες.
Kάθε χρόνο ξεβράζονται στις παραλίες κατά μέσο όρο 200-250 τόνοι φυκιών ανά περιοχή, με το κόστος της συλλογής και καταστροφής να είναι μεγάλο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση ακόμη μεγαλύτερη.
Η Phee έχει σήμερα προχωρημένες επαφές με δήμους της χώρας, ώστε να της παρέχουν την πρώτη ύλη.
“Εμείς στην PHEE προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε προϊόντα, τα οποία όχι μόνον θα είναι ανταγωνιστικά στην αγορά, αλλά θα έχουν και θετικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα του πλανήτη μας, ο οποίος χρειάζεται τη βοήθειά μας. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές, με κορυφαίες βιομηχανίες και με τους πελάτες μας έτσι ώστε τα οικολογικά υλικά να ανακτήσουν το κύρος τους και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Προσδοκούμε πως το πάθος και η αφοσίωσή μας θα καταστήσει την PHEE μία εταιρία παγκόσμιου κύρους και εμβέλειας, η οποία θα ανοίξει το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες, καθοδηγώντας τες προς τη βιωσιμότητα, τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και το σεβασμό στο περιβάλλον” επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.
Η θήκη κινητού
Η πιο καλοκαιρινή πρωτότυπη θήκη κινητού φτιάχνεται από τα νεκρά φύλλα των φύκιων Posidonia Oceanica τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στις ελληνικές ακτές. Προς το παρόν κυκλοφορεί μόνο για συσκευές iPhone, Ipad και Sasmsung, είναι 100% ανακυκλώσιμη και διαθέτει μοναδικό φυσικό σχεδιασμό. Είναι αδιάβροχη και αντιηλιακή, όπως και όλα όσα παράγονται από φύκια. Θα τη βρείτε στο phee.gr, μαζί με όλα τα νέα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν, π.χ. όπως γυαλιά ηλίου.
«Η ομάδα μας είναι η μεγαλύτερή μας δύναμη» λέει ο Σταύρος Τσομπανίδης. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι ο Λευτέρης Καραμπατζάκης, ο Χρήστος Πραπίδης και ο Γιώργος Κρύος.
Πηγή: tempo24.gr