Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Χιλή: Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της σαρώνει τη χώρα - 6 νεκροί (φωτό, βίντεο)

Μάχη με τις χειρότερες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία της δίνει η Χιλή με τις φλόγες να σαρώνουν τα κεντρικά και τα νότια της χώρας. Ένα τεράστιο Boeing 747-400 Super Tanker κατέφτασε χθες από τις ΗΠΑ για να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά, ποτέ στην ιστορία της Χιλής. Και η αλήθεια είναι πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι η φωτιά να ελεγχθεί» δήλωσε η πρόεδρος Μισέλ Μπασελέ επισκεπτόμενη την περιοχή Maule  που επλήγη από την πυρκαγιά.

Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι σπάνιες στη διάρκεια του ζεστού άνυδρου καλοκαιριού αλλά η σχεδόν δεκαετής ξηρασία με τη θερμοκρασία σε ιστορικά υψηλά δημιουργούν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Διεθνής βοήθεια από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Περού και το Μεξικό έχει φτάσει στη Χιλή καθώς οι φλόγες περνούν από τα δασωμένα βουνά στις γειτονικές πόλεις απανθρακώνοντας σπίτια, βιομηχανικά κτήρια και τους διεθνώς αναγνωρισμένους αμπελώνες της περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από χθες καταγράφηκαν 85 ξεχωριστές φωτιές που καλύπτουν έκταση 469.500 στρεμμάτων- πάνω από δύο φορές την έκταση της Νέας Υόρκης. Οι 35 παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Η πρόεδρος κατήγγειλε πως κάποια από τα μέτωπα οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες και έχουν ήδη γίνει αρκετές συλλήψεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Στις 15 του μήνα σκοτώθηκαν τρεις πυροσβέστες κι ακόμα τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει το Reuters, ανέφεραν ακόμα έναν πυροσβέστη που έπεσε χθες εν ώρα καθήκοντος.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάριο Φερνάντεζ, εντοπίστηκαν οι σοροί δύο αστυνομικών στον ποταμό Μάουλε, ενώ μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους και τέσσερις πυροσβέστες - όλοι τους έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Ένα τεράστιο Boeing 747 super tanker κατέφτασε χθες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαϊάς, που είναι η χειρότερη εδώ και δεκαετίες κι ανάγκασε τις αρχές να κηρύξουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια μεγάλη περιοχή νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Το αμερικανικό super tanker μπορεί να μεταφέρει 22 φορές περισσότερο νερό και επιβραδυντικά απ’ τα συνήθη μονοκινητήρια πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί 238.000 εκτάρια.

Χθες βρήκε τραγικό θάνατο ένας πυροσβέστης στις φλόγες την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει μια οικογένεια να εγκαταλείψει το σπίτι της κοντά στην πόλη Κονστιτουσιόν. Άλλοι τρεις συνάδελφοί πέθαναν κι ακόμη τρεις τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέ, ζήτησε βοήθεια κι απ’ τον Γάλλο ομόλογό της Φρανσουά Ολάντ, που επισκέπτεται τη χώρα, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και το Περού να στείλουν ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Η πρόεδρος κατήγγειλε πως κάποια από τα μέτωπα οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες και έχουν ήδη γίνει αρκετές συλλήψεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι σπάνιες στη διάρκεια του ζεστού άνυδρου καλοκαιριού στη Νότια Αμερική, αλλά η σχεδόν δεκαετής ξηρασία με τη θερμοκρασία σε ιστορικά υψηλά δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Tags
Back to top button