Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Χέρι βοηθείας λόγω εισροής μεταναστών ζητούν Κολομβία, Περού και Ισημερινός

Διεθνή βοήθεια ζητούν Κολομβία, Περού και Ισημερινός εξαιτίας μεγάλου κύματος μεταναστών  από τη Βενεζουέλα που έχει κατακλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες των χωρών αυτών, σύμφωνα με Περουβιανό αξιωματούχο.

"Υπάρχει υποστήριξη και το εκτιμούμε, όμως θα πρέπει να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό με τη μετανάστευση", δήλωσε ο Σέσαρ Μπουσταμάντε, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Περού, ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα αυτό με εκπροσώπους της Κολομβίας και του Ισημερινού την περασμένη Τετάρτη στη Λίμα.

"Περισσότερη ζήτηση για δημόσιες υπηρεσίες σημαίνει περισσότεροι πόροι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θα πρέπει να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες, με τα δικά μας μέσα ή με διεθνή βοήθεια", σημείωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο Μπουσταμάντε υπογράμμισε ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να υποστηρίξουν τα προγράμματα του ΟΗΕ που έχουν στόχο την παροχή βοήθειας στους μετανάστες στη Λατινική Αμερική και θα πρέπει επίσης να προσφέρουν κεφάλαια στις χώρες υποδοχής.

Η Κολομβία, το Περού και ο Ισημερινός έχουν δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την οικονομική κρίση που τη μαστίζει, την αυξανόμενη φτώχεια και τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι από τη Βενεζουέλα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015 σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το 90% από αυτούς αναζητεί καταφύγιο στις χώρες της περιοχής.

Στο Περού, οι μετανάστες από την Βενεζουέλα λαμβάνουν φροντίδα σε χρηματοδοτούμενες από το κράτος κλινικές υγείας και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία, ενώ η μεταναστευτική υπηρεσία της κυβέρνησης επεξεργάζεται αιτήσεις για άδειες διαμονής όλο το 24ωρο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που είναι αρμόδιες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες απηύθυναν έκκληση για τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας στις χώρες υποδοχής ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την κρίση αυτή, η οποία πλησιάζει σε επίπεδα που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τη συρροή προσφύγων στη Μεσόγειο.

Χθες, Πέμπτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος περιοδεύει σε τέσσερις λατινοαμερικάνικες χώρες, δήλωσε από την Μπογοτά ότι η ΕΕ θα δώσει στη Λατινική Αμερική 35 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει με τη μεταναστευτική κρίση.

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρωτεύουσα της Κολομβίας ο Ισπανός πρωθυπουργός πρότεινε εξάλλου την εφαρμογή ενός συστήματος ποσοστώσεων στις χώρες της περιοχής για την ανακατανομή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα για να γλιτώσουν από την κρίση.

"Αν αντιληφθούμε τη Λατινική Αμερική ως μια αλληλέγγυα κοινότητα, είναι προφανές ότι η ανακατανομή με ποσοστώσεις θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση", σημείωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Blu Radio, προτού κάνει έναν παραλληλισμό με την κατάσταση στην Ευρώπη.

"Είναι μια πρόκληση που επηρεάζει όχι μόνον την Ισπανία, η οποία βρίσκεται στα σύνορα, αλλά και το σύνολο της ΕΕ, γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη", πρόσθεσε.

Φέτος, περίπου δέκα ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν σε εκούσια βάση την ανακατανομή ενός μέρους των μεταναστών που έφτασαν με έξι πλοία στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα. Ωστόσο αυτό έγινε βάσει συμφωνιών κατά περίπτωση, ενώ το μπρα ντε φερ συνεχίζεται στην Ευρώπη, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ των χωρών για το θέμα αυτό.

Ο Σάντσεθ ζήτησε εξάλλου από την Μπογοτά να ξεκινήσει ένας διάλογος στη Βενεζουέλα για να δοθεί τέλος στην κρίση που την ταλανίζει.

"Η Βενεζουέλα υποδέχθηκε πολλούς Ισπανούς κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο (...) Αυτοί έζησαν και ευημέρησαν εκεί. Είμαστε επομένως μια πολύ αλληλέγγυα χώρα, αισθανόμαστε πολύ κοντά στο δράμα που ζουν στη Βενεζουέλα. Κατά συνέπεια αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των πολιτών της Βενεζουέλας", σημείωσε.

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει βοήθεια ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων στους πολίτες της Βενεζουέλας από το οικονομικό έτος 2017, όπως και 18,5 εκατομμύρια δολάρια για την Κολομβία, όπου διαμένουν οι περισσότεροι μετανάστες από τη Βενεζουέλα απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν χαλάρωσαν τη μεταναστευτική τους πολιτική για να υποδεχθούν περισσότερους ανθρώπους από τη Βενεζουέλα, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μεταβιβάζει το βάρος της φιλοξενίας απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων σε μέρη που διαθέτουν μικρότερες δυνατότητες να τους απορροφήσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Περού δήλωσε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για τις ανάγκες χρηματοδότησης.

Παράλληλα η Κολομβία, το Περού και ο Ισημερινός συζήτησαν το κρίσιμο για τις χώρες τους θέμα των μεταναστών από τη Βενεζουέλα σε σύνοδο της Κοινότητας των Άνδεων που έγινε την Τετάρτη, μια από τις πολλές περιφερειακές συναντήσεις που αποσκοπούν στη ρύθμιση των μεταναστευτικών ζητημάτων.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι τρεις χώρες κάλεσαν το Καράκας να διευκολύνει την παροχή διαβατηρίων στους πολίτες της Βενεζουέλας για να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια. Η Βολιβία, σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μετείχε στη σύνοδο της Τετάρτης ως το τέταρτο μέλος της Κοινότητας των Άνδεων, αλλά δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση.

Το Περού άρχισε να ζητά διαβατήρια αντί για ταυτότητες από τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα το περασμένο Σάββατο, έπειτα από παρόμοια απόφαση που έλαβε ο Ισημερινός.

Περίπου 1.200 πολίτες της Βενεζουέλας εισέρχονταν ημερησίως στο Περού μετά την ισχύ του νέου κανονισμού, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τους 5.100 που έφταναν εκεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την υπηρεσία του Περού που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται μετανάστες αλλά και επίδοξοι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν χρειάζονται διαβατήρια για να εισέλθουν σε μια χώρα βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.

Tags
Back to top button