Διεθνή Θέματα • 12/06/2021 - 5:17
WSJ: Η Ν. Κορέα μπορεί να κατασκευάσει πυραύλους ικανούς να φτάσουν στο Πεκίνο
Η άρση των περιορισμών των πυραύλων από τις ΗΠΑ
Πυραύλους ικανούς να φτάσουν μέχρι και το Πεκίνο δύναται να κατασκευάσει η Νότια Κορέα, όπως επισημάνθηκε από τη “Wall Street Journal” την Παρασκευή (11/06), ύστερα από την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο εν λόγω ζήτημα.
Η άρση των περιορισμών στο εύρος των πυραύλων από τις ΗΠΑ επιτρέπει στη Νότια Κορέα να αναπτύξει τεχνολογία που ενισχύει τη δικό της περιφερειακή στρατιωτική αποτρεπτική δυναμική, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς η Σεούλ ανακτά την πλήρη αυτονομία ως προς τα μη πυρηνικά όπλα, όπως επισημάνθηκε την Παρασκευή (11/06).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Wall Street Journal» στην οποία επικαλείται ειδικούς, υποστηρίζεται πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ήρε τους περιορισμούς στο πρόγραμμα πυραύλων της Σεούλ, και έτσι καταργήθηκε το όριο των 800 χιλιομέτρων ως προς το εύρος των βαλλιστικών πυραύλων.
Έτσι, σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική, καθώς οι πύραυλοι της Νότιας Κορέας μπορούν τώρα θεωρητικά να χτυπήσουν το Πεκίνο, τη Μόσχα και άλλες μεγαλουπόλεις.
Η Μιγιεόν Οχ, διοικήτρια στο Atlantic Council που είναι ένα think tank το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ανέφερε: «Η Νότια Κορέα μπορεί ήδη να αντιμετωπίσει άμεσα την απειλή πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Η άρση των κατευθυντήριων γραμμών για τους πυραύλους, επομένως, έχει επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια, οι οποίες υπερβαίνουν την κορεατική χερσόνησο».
Ακόμα, η ίδια σημείωσε ότι η αλλαγή ήρθε καθώς η Βόρεια Κορέα δημιουργεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ ο στρατός της Κίνας μπορεί να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Πάντως, κατά τη σχετική ομιλία του στην ακρόαση στην Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, την Πέμπτη (10/06), ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι η συνέχιση της ανάπτυξης πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα δημιουργεί αυξανόμενη απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή, γεγονός που αποτελεί ανησυχητικό σημάδι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη σχετική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, την Παρασκευή (11/06), με τον Κινέζο αξιωματούχο, Γιανγκ Τζιεσί, και του επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου της Κορέας και της μείωσης της έντασης στην περιοχή.
Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα εξέφρασε πρόσφατα ανησυχίες ότι η κατάργηση των -επιβαλλόμενων από τις ΗΠΑ- κατευθυντήριων οδηγιών στη Νότια Κορέα αναφορικά με τους πυραύλους «αποτελεί σαφή απόδειξη της εχθρικής πολιτικής της Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κούρσας εξοπλισμών και των εντάσεων στην περιοχή».