Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ώρα αποφάσεων για το Στεφανοβίκειο: Σε ποιες περιοχές της χώρας μεταφέρονται τμήματα του - Αμερικανικό ενδιαφέρον για στρατιωτική βάση

Τα ελικόπτερα έφυγαν από το Στεφανoβίκειο μετά την πλημμύρα που υπέστη η περιοχή από τον Daniel. Κάποια μεταφέρθηκαν στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα και άλλα πήγαν σε μονάδα της Ημαθίας.

Αν και σχεδόν το σύνολο των ελικοπτέρων που βρίσκονταν εκεί διασώθηκε («Απάτσι», «Καϊόβα» και «Χιούι») έχει καταστραφεί ολοσχερώς το εργοστάσιο επισκευής ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων (των τριών τύπων της Α.Σ. αλλά και AB-212 του Π.Ν.). Σχεδόν ολοκληρωτική είναι και η καταστροφή στη Μονάδα Υποστήριξης που λειτουργούσε στη βάση με αποθήκες ανταλλακτικών για όλα τα ελικόπτερα της βάσης.

Δείτε βίντεο από το καταστροφικό πέρασμα του Daniel

Ουσιαστικά, εγκαταστάσεις, υπόστεγα, μηχανήματα, εργαστήρια, πάγκοι, εργαλεία και ανταλλακτικά έχουν καταστραφεί, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν και ξεκίνησε έπειτα από διαταγή της προηγούμενης ηγεσίας του ΓΕΣ η προσπάθεια για ταχεία εκκένωση οποιουδήποτε κινητού στοιχείου.

Τι θα γίνει, όμως, με το στρατόπεδο; Οι πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να ενδιαφέρονται να τους παραχωρηθεί η βάση ώστε να αναλάβουν την ανακατασκευή της, μετά τις ζημιές της πλημμύρας, και τη λειτουργία της.

Σε ποιες περιοχές της χώρας μεταφέρονται τμήματα του

Η μεταφορά των τμημάτων και μονάδων που στεγάζονταν στο στρατόπεδο του Στεφανοβικείου έχει ήδη ξεκινήσει, με το μεγαλύτερο μέρος τους να κατευθύνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εξαίρεση αποτελεί ένα τμήμα που έχει ήδη μεταφερθεί στο 304 ΠΕΒ, ενώ άλλα, νευραλγικής σημασίας, έχουν ήδη εγκατασταθεί σε στρατιωτικές βάσεις στα Μέγαρα και την Αλεξάνδρεια.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μιλώντας σε ΜΜΕ της Θεσσαλίας, δήλωσε ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) τις επόμενες ημέρες σχετικά με τον σχεδιασμό αξιοποίησης του στρατοπέδου. Η τοπική κοινωνία και οι αρχές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς η αξιοποίηση του στρατοπέδου μπορεί να φέρει αλλαγές τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

https://www.thenewspaper.gr/wp-content/uploads/2024/09/nasikas-SD-480p.mov

Η απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για τη μετεγκατάσταση των μέσων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ-ΛΑΧΑΝΑ» σε υπάρχοντα αεροδρόμια της Αεροπορίας Στρατού στα Μέγαρα και την Αλεξάνδρεια, καθώς και η δημιουργία νέας βάσης στη Χρυσούπολη Καβάλας, έρχεται να λύσει το πρόβλημα του χώρου που υπήρχε στο Στεφανοβίκειο. Ωστόσο, αυτή η αναδιάταξη δημιουργεί επιχειρησιακά ζητήματα, καθώς η πρόσβαση των στρατιωτικών μέσων σε περιοχές της κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας ενδέχεται να επηρεαστεί.

Οι εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο βρίσκονται σε κακή κατάσταση, κάτι που καθιστά σχεδόν δεδομένη την οριστική εγκατάλειψή τους από την 1η ΤΑΞΑΣ. Παράλληλα, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση κατατέθηκε από την αμερικανική πλευρά, η οποία αφορά τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στην περιοχή.

Η συζήτηση γύρω από την αμερικανική πρόταση προκαλεί ανησυχίες, καθώς αναμένεται να σταθμιστούν οι συνέπειες μιας μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου. Αν η Ελλάδα επιλέξει να αποδεχτεί την πρόταση, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που θα πρέπει να διαπραγματευτεί σοβαρά και να επιδιώξει συγκεκριμένα και απτά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή όσο και τις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς της εταίρους, καθιστώντας την απόφαση για το μέλλον του Στεφανοβικείου εξαιρετικά σημαντική τόσο σε εθνικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Δημιουργία μόνιμης αμερικανικής βάσης στο Στεφανοβίκειο θέλουν οι ΗΠΑ

Μπορεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περσινού Σεπτέμβρη να μη χρησιμοποιείται η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και να μη βρίσκονται εκεί τα μαχητικά ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού, όπως γινόταν από το 2018, ωστόσο η αξιοποίηση του στρατοπέδου παραμένει στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα οι Αμερικανοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι εφόσον ληφθεί απόφαση για τη μόνιμη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, αιτούνται την παραχώρησή του ώστε να το μετατρέψουν σε αμιγώς αμερικανική βάση, αφού το συγκεκριμένο σημείο στη Μαγνησία είναι στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Η περιοχή άλλωστε προσφέρεται για εκπαίδευση των ελικοπτέρων, καθώς περιβάλλεται από εδάφη ποικίλης γεωμορφολογίας και θάλασσα, ενώ δίνει τη δυνατότητα και για απευθείας σύντομες πτήσεις προς την Αλεξανδρούπολη και περαιτέρω προώθηση προς τα Ανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, αν προκύψει επιχειρησιακή ανάγκη, όπως και έγινε άλλωστε με την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο αξιωματικών του στρατού των ΗΠΑ και της πρεσβείας τους στην Αθήνα βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στο Στεφανοβίκειο για επιτόπια αυτοψία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης προτείνεται να πραγματοποιηθούν με αμερικανικές δαπάνες.

Για να μετριάσουν δε τις αντιδράσεις από τον λαό της περιοχής, καθώς οι στρατιωτικές υποδομές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποτελούν μαγνήτη τεράστιων κινδύνων, οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν προτείνει να κατασκευάσουν και αντιπλημμυρικά έργα που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναπλημμυρίσει το στρατόπεδο...

Η πρόταση των Αμερικανών αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που έχει η περιοχή της Μαγνησίας και συνολικά της Θεσσαλίας για τα δολοφονικά τους σχέδια, καθώς, όπως είναι γνωστό, μέσα στην πόλη του Βόλου βρίσκεται το στρατόπεδο «Γεωργούλα», που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «Logistics Support Area Volos». Εκεί διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν σε μια σειρά ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό. Αντίστοιχα, το λιμάνι του Βόλου είναι ένα από τα 5 (μαζί με αυτά των Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας) που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2028 για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενόσω κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Τον κρίκο στην αλυσίδα συμπληρώνουν οι εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, οι οποίες αξιοποιούνται για την παραμονή Αμερικανών πιλότων της Air Force, μονάδων υποστήριξης και διοικητικού προσωπικού.

Αντιδράσεις

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας καταγγέλλει αυτά τα σχέδια, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τόσο η Θεσσαλία όσο και όλη η χώρα μας, με τη μετατροπή τους σε μια απέραντη στρατιωτική βάση - ορμητήριο θανάτου των ΗΠΑ, όχι μόνο δεν δημιουργούν ασφάλεια και συνθήκες ειρήνης, αλλά όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού μας και άλλων λαών, αφού μετατρέπεται σε βασικό στόχο αντιποίνων, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και των προηγούμενων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τη στήριξη της περιφερειακής αρχής του κ. Κουρέτα και της προηγούμενης του κ. Αγοραστού.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της "Λαϊκής Συσπείρωσης" αξιώνουμε: Ούτε στο Στεφανοβίκειο ούτε πουθενά αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις του θανάτου! Καμία παρουσία πολεμικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, στην 110 ΠΜ της Λάρισας και στην 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου. Να κλείσουν όλες οι αμερικανικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αμεση επιστροφή της ελληνικής φρεγάτας από τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και απεμπλοκή του στρατηγείου της 1ης Στρατιάς της Λάρισας από τη διεύθυνση αυτών των πολεμικών επιχειρήσεων».

Tags
Back to top button