Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, έπειτα από μια νευρική συνεδρίαση, κατά την οποία ο Dow Jones κατάφερε για λίγη ώρα να βρεθεί πάνω από τις 40.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης κατάφερε να αγγίξει τις 40.051 μονάδες, ωστόσο τελικά έκλεισε με απώλειες 0,1% και διαμορφώθηκε στις 39.869 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,21% πέφτοντας στις 5.297 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 0,26% στις 16.698 μονάδες, σύμφωνα με το
Ο Dow Jones είχε πλησιάσει ξανά το όριο των 40.000 μονάδων φέτος, ωστόσο μια μικρή υποχώρηση τον Απρίλιο που προκάλεσε η ανησυχία για τα υψηλά επιτόκια, τον έριξε ξανά. Το ράλι επέστρεψε τον Μάιο, μετά τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τις ήπιες μετρήσεις του πληθωρισμού.
Wall Street: Ράλι για τον S&P 500 έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Σε νέο υψηλό βρέθηκε ενδοσυνεδριακά και ο S&P 500, ο οποίος χθες ξεπέρασε για πρώτη φορά το επίπεδο των 5.300 μονάδων. Σε ό,τι αφορά το 2024 ο δείκτης βαρόμετρο βρίσκεται 11% υψηλότερα, όπως και ο Nasdaq, ενώ ο Dow Jones ενισχύεται 6%
«Αυτό το επίτευγμα του Dow Jones αποτελεί απόδειξη των δυνάμεων του σχηματισμού κεφαλαίου, της καινοτομίας, της αύξησης των κερδών και της οικονομικής ανθεκτικότητας», δήλωσε στο CNBC ο Τζον Λιντς της Comerica Wealth Management. «Η πρόσφατη τεχνική δυναμική και τα θεμελιώδη πλεονεκτήματα, όπως τα κέρδη και τα επιτόκια, υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν περισσότερα βραχυπρόθεσμα κέρδη», συμπλήρωσε.
Η πορεία του Dow προς τις 40.000 μονάδες έλαβε ώθηση από τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed, μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς και από τον ενθουσιασμό που επικρατεί για την τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα. Σύμφωνα με το FedWatch της CME Group, πλέον η πρώτη μείωση των επιτοκίων αναμένεται ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, τρεις αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς χρειάζεται να υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τους Λορέτα Μέστερ (Fed Κλίβελαντ), Τζον Γουίλιαμς (Fed Νέας Υόρκης) και Τόμας Μπάρκιν (Fed Ρίτσμοντ), μιλώντας ξεχωριστά και επισημαίνοντας ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.