Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τζον Χάρισον: Η Google τιμάει με Doodle τον αυτοδίδακτο ωρολογοποιό και ξυλουργό (βίντεο)

Στον Τζον Χάρισον (John Harrison) είναι αφιερωμένο το Doodle της Google, σήμερα Μ. Τρίτη.


Η Google τιμάει τον αυτοδίδακτο ωρολογοποιό και ξυλουργό που έγινε γνωστός κυρίως για τη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου χρονομέτρου μέσα από το οποίο μπορούσαν οι ναυτικοί να υπολογίσουν το γεωγραφικό μήκος στη θάλασσα.

Η Google αφιερώνει το Doodle, με αφορμή την 325η επέτειο από τη γέννησή του.

Καθώς τα ναυτικά δυστυχήματα στις αρχές του 18ου αιώνα ήταν συχνά, η βρετανική κυβέρνηση προσέφερε το 1714 αμοιβή 20.000 λιρών σε όποιον θα μπορούσε να σχεδιάσει ένα όργανο ναυσιπλοΐας για τον υπολογισμό του γεωγραφικού μήκους κατά τη διάρκεια ενός θαλάσσιου ταξιδιού.

Αποδεχόμενος την πρόκληση, ο γεννημένος το 1693 στο Γιόρκσαϊρ Χάρισον ξεκίνησε να εργάζεται για το χρονόμετρό του το 1728, ολοκληρώνοντας τη δημιουργία του επτά χρόνια αργότερα.


Αν και η πρώτη, βάρους 34 κιλών μπρούτζινη συσκευή του λειτουργούσε με μεγάλη ακρίβεια, ο Χάρισον επέμενε να την τελειοποιήσει, κατασκευάζοντας στην πορεία της ζωής του κι άλλες, βελτιωμένες παραλλαγές.

Χάρη στην εφεύρεσή του, οι ναυτικοί μπορούσαν πλέον να εντοπίζουν όχι μόνο το γεωγραφικό πλάτος, αλλά και το γεωγραφικό μήκος, κάτι που καθιστούσε τις διαδρομές τους περισσότερο ασφαλείς, καθώς είχαν τη δυνατότητα να υπολογίζουν την τοποθεσία τους.

Ο Τζον Χάρισον πέθανε το 1776 σε ηλικία 83 ετών.

Στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς που βρίσκεται στο Λονδίνο και είναι ένα από τα πιο διάσημα του κόσμου μπορείτε να δείτε το βραβευμένο θαλάσσιο χρονόμετρο του Τζον Χάρισον.

Tags
Back to top button