Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί απέναντι στη ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και κάλεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, να αποτελέσει έναν ισχυρό υποστηρικτή και εταίρο της Ουκρανίας.
Η επίσκεψή του αυτή, διάρκειας μόνον μιας ημέρας, στο Κίεβο, η τελευταία του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου για συνομιλίες με τους επικεφαλής μιας ξένης κυβέρνησης, δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της απερχόμενης κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Ουκρανία.
«Πολεμάτε τόσο τον καρκίνο της διαφθοράς (…) όσο και την αδυσώπητη επίθεση του Κρεμλίνου», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ο Μπάιντεν, έχοντας δίπλα του τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να στέκεται απέναντι σαν μια γροθιά στον ρωσικό εξαναγκασμό και την επίθεση», σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αυτής, ο Μπάιντεν θα είχε κυρίως συνομιλίες με τον Ποροσένκο, όπως και τον ουκρανό πρωθυπουργό Βολόντιμιρ Γκρόισμαν.
Η επίσκεψη αυτή αναμένεται «να υπογραμμίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και να φωτίσει την προσωπική τους ανάμειξη για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατική ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια της Ουκρανίας», σημείωνε ο Λευκός Οίκος σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει για να αναγγείλει την επίσκεψη αυτή.
Σήμερα το μεσημέρι ο Μπάιντεν θα αναχωρούσε από την Ουκρανία για το Νταβός της Ελβετίας όπου ξεκινάει αύριο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η επίσκεψη αυτή – «εξπρές» έγινε λίγες μόνον ημέρες προτού η αμερικανική προεδρία περάσει από τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα, η θητεία του οποίου σηματοδοτήθηκε από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο κατά την ουκρανική κρίση, σε αυτά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ του Κρεμλίνου, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο, το οποίο κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.
Κάποια σχόλια που έκανε ο Τραμπ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή αφήνουν να εννοηθεί ότι επιδιώκει να συνάψει μια συμφωνία με τη Ρωσία παραμερίζοντας την Ουκρανία. Μάλιστα έθεσε επί τάπητος μια άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος ηγείτο της πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα προς την Ουκρανία, είχε επισκεφθεί το Κίεβο πέντε φορές μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση και είχε τόσο τακτική τηλεφωνική επαφή με τους ουκρανούς αξιωματούχους που πολλές φορές αστειευόταν ότι μιλούσε μαζί τους περισσότερο απ’ ό,τι με τη γυναίκα του.