Εκατοντάδες νέους στρατιώτες αναπτύσσει η Νορβηγία στην περιοχή του Φινμαρκ στο βορρά, εκεί δηλαδή που οι δύο χώρες έχουν χερσαία σύνορα. Μια κίνηση με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο ενεργοποίησης ψυχροπολεμικών τακτικών για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Η κίνηση της Νορβηγίας γίνεται καθώς, ήδη από πέρυσι, η κυβέρνηση της χώρας εξήγγειλε την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Μάλιστα, ως «ιστορική» χαρακτήρισε την μετακίνηση 200 στρατιωτών στο Φίνμαρκ, ο Αουντούν Χάλβορσεν, σύμβουλος του Νορβηγού υπουργού Άμυνας, προσθέτοντας πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας στα σύνορα με την Ρωσία είναι από τις κύριες προτεραιότητες της νορβηγικής κυβέρνησης. «Δεν θεωρούμε την Ρωσία ως μια ευθεία στρατιωτική απειλή σήμερα» είπε ο ίδιος «αλλά παρακολουθούμε ιδιαίτερα την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στον Αρκτικό Κύκλο».
Γενικότερα η Νορβηγία σχεδιάζει να αναβιώσει ένα πολυεθνικό σύμφωνο παρακολούθησης της θαλάσσιας ζώνης από τον Αρκτικό Ωκεανό έως τις βρετανικές ακτές. Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε μια τριμερής συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Νορβηγίας για την εναέρια παρακολούθηση αυτής της περιοχής, με τους Αμερικανούς να επιχειρούν από το Κέφλαβικ στην Ισλανδία, τους Βρετανούς να απογειώνονται από βάσεις στη Σκωτία, και τους Νορβηγούς να πετάνε ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-3 (όπως αυτά που έχει προμηθευθεί και η Ελλάδα) από την βάση την Άντογια στη βόρεια Νορβηγία.
Η συνεργασία αυτή σταμάτησε σταδιακά όταν αποσύρθηκαν οι Αμερικανοί, ενώ αργότερα η Βρετανία απέσυρε λόγω παλαιότητας τα δικά της αεροσκάφη.
Αυτό το «τρίγωνο» όμως, επανέρχεται όπως φαίνεται, σύμφωνα με τον Magnus Nordenman, στελέχους του think tank «Ατλαντικό Συμβούλιο» καθώς τόσο η Βρετανία όσο και η Νορβηγία έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες νέων ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών, των P-8 Poseidon της Boeing. Οι δύο χώρες θα προμηθευθούν 9 και 5 αεροσκάφη αντίστοιχα, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικλ Φάλον να σχολιάζει πως η προμήθεια θα επιτρέψει στη Βρετανία «να ενισχύσει την συνεργασία της με τη Νορβηγία στο τομέα της θαλάσσιας περιπολίας». Για να συμπληρώσει ο Χάλβορσεν πως «η εποπτεία του Βορείου Ατλαντικού παραδοσιακά γίνονται με στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα ενισχυθεί από το γεγονός πως τώρα και οι τρεις χώρες θα χρησιμοποιούν το ίδιο αεροσκάφος».
Και μπορεί η Νορβηγία να είναι παγωμένη αυτή την εποχή, αλλά το κλίμα στην περιοχή γίνεται όλο και πιο καυτό. Καθώς πριν λίγες μέρες έφθασαν στη χώρα 300 Αμερικανοί πεζοναύτες για εξάμηνη παραμονή και ασκήσεις, με την εγκατάσταση τους να είναι η πρώτη που επιτρέπεται σε ξένα στρατεύματα από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου.