Την έντονη ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του υπερηφαιστείου Γελοουστόουν στις ΗΠΑ.
Αν και για την ώρα η δραστηριότητα αυτή στην καλδέρα του ηφαιστείου δεν προξενεί ιδιαίτερους φόβους, μελέτες απολιθωμάτων στάχτης από τις προϊστορικές εκρήξεις του ηφαιστείου έφερε στην επιφάνεια μια νέα ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μελέτες, φαίνεται ότι το Γελοουστόουν ανήκει στα ηφαίστεια που, ενώ μπορούν να βρίσκονται εν υπνώσει για χιλιετίες, το ξύπνημά του, όταν συμβεί, θα είναι απότομο και απροειδοποίητο.
Ηφαιστειολόγοι σημείωσαν ότι ο χρόνος από την πλήρη αδράνεια μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του υπερηφαιστείου είναι απίστευτα μικρος και δεν υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για έγκαιρη προειδοποίηση.
Για να γίνει κατανοητό τι θα σήμαινε μια έκρηξη του Γελοουστόουν, το οποίο παραμένει αδρανές εδώ και 630.000 χρόνια, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε στον αέρα ένα νέφος τέφρας μεγέθους 500 μιλίων και θα προκαλούσε ηφαιστειακό χειμώνα, όπως εκείνος που θεωρείται ότι συνέβαλε στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ.
Μάλιστα, η NASA θεωρεί τα υπερηφαίστεια (υπάρχουν περίπου 20 σε όλο τον πλανήτη) ως μεγαλύτερο κίνδυνο για καταστροφικό για τη ζωή συμβάν από το ενδεχόμενο πτώσης μετεωρίτη, και έχει αναπτύξει και σχέδιο για την αποτροπή μιας κανονικής έκρηξης.
Πάντως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πιθανότητα έκρηξης του υπερηφαιστείου στο Γελοουστόουν είναι μια στις 730.000 κατ’ έτος…