Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τρόμος από Γάλλους επιστήμονες: Πυρηνικό ατύχημα σε Ρωσία ή Καζακστάν για τη διαρροή ραδιενέργειας μέχρι την Ελλάδα

Λύση στο μυστήριο γύρω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – έδωσε το ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN).


Σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες η ανίχνευση ποσοτήτων ρουθηνίου-106 πιθανότατα προέκυψε από ατύχημα σε πυρηνική εγκατάσταση είτε στη Ρωσία είτε στο Καζακστάν.

Οι ίδιοι εκτιμούν, πάντως, ότι δεν μιλάμε για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα αλλά πιθανότατα για ένα ατύχημα είτε σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής.
Οι Γάλλοι επιστήμονες βασίστηκαν για το πόρισμά τους στη μελέτη των μετερολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με τη διασπορά του ραδιενεργού υλικού υποδεικνύοντας ως πιθανότερη πηγή της μόλυνσης μια ζώνη νότια από τα Ουράλια όρη στο τμήμα μέχρι τον ποταμό Βόλγα είτε, δηλαδη, από τη Ρωσία είτε από το Καζακστάν.

Οι Ρώσοι, πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γαλλικού ινστιτούτου δήλωσαν άγνοια για κάποιο τέτοιο περιστατικό σε ρωσικό έδαφος ενώ οι αρχές του Καζακστάν δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια απάντηση.

Η εκτίμηση των Γάλλων επιστημόνων είναι ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 και τα 300 τεραμπεκερέλ προσθέτοντας ότι αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία οι ίδιοι θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής.


Το ρουθήνιο ανιχνεύτηκε σε αρκετές χώρες στις αρχές Οκτωβρίου με τη συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα να μειώνεται σταθερά από τις 6 Οκτωβρίου.

Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Έλληνες επιστήμονες υποστήριξαν, πάντως, από την πρώτη στιγμή ότι οι συγκεντρώσεις του ρουθηνίου στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα δεν έχουν κάποια συνέπεια στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Tags
Back to top button