Έφθασαν οι πρώτες τουρκικές μονάδες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Την είδηση επιβεβαιώνουν τόσο το Al Jazeera, όσο και το Sputnik Τουρκίας.
Ο Νασίρ Αμμάρ αναπληρωτής διοικητής των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που μάχονται ενάντια στις δυνάμεις του Χαφτάρ, ανακοίνωσε πως οι πρώτες τουρκικές μονάδες έφτασαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη,
Ο Αμμάρ δήλωσε πως ¨Μετά από τον ερχομό στην Τρίπολη του πρώτου τμήματος των τουρκικών δυνάμεων, οι δικές μας δυνάμεις θα προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον στρατό της Λιβύης.
«Με την τουρκική βοήθεια όλα τα αεροσκάφη θα μπορούν τώρα να κινούνται όπως και η αεροπορία μας. Τώρα θα μπορέσουμε να βομβαρδίσουμε τη βάση Al-Wattayah (LNA), πολύ σκληρά. Έχουμε το μακρύ χέρι που μπορεί να εκδικηθεί για εκείνους που σκότωσαν τους γιους μας στις γειτονιές μας, δεν θα υπάρξουν φιλοφρονήσεις πια».
Μόνο που οι δυνάμεις του Σαράτζ δεν διαθέτουν επίσημα ούτε αεροσκάφη, ούτε πιθανόν και ελικόπτερα και η πολεμική αεροπορία του Χαφτάρ κυριαρχεί στους αιθέρες της Λιβύης εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα.
Από που λοιπόν ο αρχηγός των δυνάμεων της Τρίπολης αναμένει αεροσκάφη που θα βομβαρδίσουν την βάση της αεροπορικής δυνάμεως του (LNA);
Φυσικά από την Τουρκία, διότι σύμφωνα με πρόσφατο τουρκικό προσωπικό εργάζεται στο αεροδρόμιο Mashrou Al-Moz, (γνωστό και ως έργο Banana), στην πόλη Ain Zara, που βρίσκεται περίπου πέντε μίλια νοτιοανατολικά από το κέντρο της Τρίπολης.
Πηγές στα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Τούρκοι μηχανικοί κατασκευάζουν μια τουρκική βάση, στην οποία θα προσγειώνονται τα τουρκικά μεταφορικά αεροσκάφη Α400, μεταφέροντας εξοπλισμό και Τούρκους στρατιώτες.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν αδιαμφισβήτητα υποδομές υπό κατασκευή σε μια περιοχή μήκους περίπου 3.500 ποδιών με έναν αεροδιάδρομο.
Από τις 25 Δεκεμβρίου περίπου ο μισός αεροδιάδρομος ήταν ασφαλτοστρωμένος, ενώ πρόσθετες εικόνες δείχνουν ότι η εργασία για την εκκαθάριση του χώρου ξεκίνησε αρχικά κάπου μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου, ενώ η ασφαλτόστρωση ξεκίνησε μεταξύ 16 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με χθεσινό , οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει όχι περισσότερα από 50 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων κυρίως προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και την οργάνωση των Ένοπλων Δυνάμεων της δυτικής Λιβύης και τεχνικούς για να λειτουργήσουν το KORAL, το οποίο είναι τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει ως στόχο να καταστήσει άχρηστα τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και τα αεροσκάφη 2ης και 3ης γενιάς που χρησιμοποιεί ο Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του.
“Η κυβέρνηση της Τρίπολης υποφέρει πολύ από τις αεροπορικές επιθέσεις που μπορούν να αποτραπούν με τον ισχυρό ηλεκτρονικό πόλεμο”, δήλωσε ο Ταρέκ Σερχάουϊ, αναλυτής βορείου Αφρικής στο TRT World Research Centre, το κέντρο μελετών που συνδέεται με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Τουρκίας. “Από την έναρξη, επειδή βασίζεται σε μικρές μονάδες δεν επιχειρούν συντεταγμένα, χρειάζονται μια ισχυρή υποδομή διοίκησης και ελέγχου που η Τουρκία θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν”.
Ο Αμμάρ μιλώντας στο κανάλι «Al-Jazeera Mubasher» αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι που έφτασαν στην Τρίπολη, είναι τεχνικοί, ειδικοί των επικοινωνιών, των συστημάτων παρεμβολών και ειδικοί στην εγκατάσταση συστημάτων αεράμυνας για την αντιμετώπιση μαχητικών αεροσκαφών, κινούμενοι όλοι τους με ένα σκοπό, “την αντιμετώπιση των αεροσκαφών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ”.
Σύμφωνα με την παγκόσμια στρατιωτική τακτική δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στην ιστορία, που να επιβίωσαν χερσαίες δυνάμεις που δεν είχαν αεροπορική κάλυψη, έτσι και τώρα για να επιβιώσουν οι δυνάμεις του φιλότουρκου ηγέτης της Τρίπολης, πρέπει να τους συνδράμει η τουρκική πολεμική αεροπορία.
Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι για αποστείλουν αεροσκάφη τους στην χώρα αυτή, θέλουν ένα αεροδρόμιο που να διαθέτει όλα τα απαραίτητα (αντιαεροπορικά κά) συστήματα ώστε να δράσουν τα μαχητικά τους σχετικά ανενόχλητα.