Το γεγονός ότι το δολάριο δεν φάνηκε να αποδυναμώνεται από την απόφαση της Fed για μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά κυρίως τα νέα για τους δασμούς που αποφάσισε να επιβάλει σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά από 1ης Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οδήγησαν το αμερικανικό αργό στη μεγαλύτερη «βουτιά» του σε ημερήσια βάση στην αρχή ενός μήνα εδώ και περισσότερα από 4 χρόνια.
Το δολάριο άγγιξε υψηλά διετίας έναντι των βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζέρομ Πάουελ, την Τετάρτη. Ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι η μείωση επιτοκίων δεν συνιστά την έναρξη μιας γενικής στρατηγικής επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης, γεγονός που διατήρησε ισχυρό το δολάριο και άσκησε πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων.
Την Πέμπτη το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε εξάλλου την επιβολή δασμών ύψους 10% σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων (σε ετήσια βάση).
«Η αίσθηση μιας επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για πετρέλαιο, ειδικά μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών για τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, υπονόμευσαν τις προοπτικές του αργού», σημειώνει ο Marshall Steeves, αναλυτής για ζητήματα ενέργειας στην IHS Markit.
Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Σεπτεμβρίου, σημείωσε πτώση 4,63 δολαρίων ή 7,9%, κλείνοντας στα 53,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο «κλείσιμο» του πετρελαίου από τις 19 Ιουνίου.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το αργό τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου, σημείωσε επίσης «βουτιά» 4,55 δολ. ή 7%, κλείνοντας στα 60,50 δολ. το βαρέλι.
Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα πτώση 8,5 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ σε εβδομαδιαία βάση, για έβδομη συναπτή εβδομάδα.