Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ στον Αυστραλό πρωθυπουργό: Όχι, δεν είναι μια καλή μέρα, φίλε!

Το λιγότερο επεισοδιακή- επιεικής ο χαρακτηρισμός- μπορεί να χαρακτηριστεί η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Το ζήτημα της συμφωνίας για τους πρόσφυγες ήταν η θρυαλλίδα για να ανάψουν τα πνεύματα και ο Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, επιτέθηκε στον Τέρνμπουλ κομπάζοντας για την έκταση της εκλογικής του νίκης. Κι ενώ το τηλεφώνημα επρόκειτο να διαρκέσει μία ώρα, στα 25 ο Τραμπ έληξε απότομα την επικοινωνία των δύο ηγετών. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα στον τίτλο του άρθρου πως τον αποκάλεσε «φίλο» (mate) στη συνομιλία τους.

Σε κάποιο σημείο ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό πως είχε μιλήσει με ακόμα τέσσερις ηγέτες εκείνη την ημέρα (στις 28 Ιανουαρίου)- ανάμεσά τους και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν- και πως το μεταξύ τους τηλεφώνημα «ήταν μακράν το χειρότερο».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των δύο χωρών που προβλέπει οι ΗΠΑ να πάρουν 1.250 πρόσφυγες από τα αυστραλιανά κέντρα κράτησης, ο Τραμπ είπε πως ήταν «η χειρότερη συμφωνία που έγινε ποτέ». Παραπονέθηκε πως αυτό τον «σκότωνε» πολιτικά και κατηγόρησε την Αυστραλία πως ήθελε να «εξάγει τους επόμενους βομβιστές της Βοστώνης».

Ο Τραμπ επανήλθε στο θέμα μέσω της αγαπημένης του οδού, του Twitter, γράφοντας «Το πιστεύετε; Η διοίκηση Ομπάμα συμφώνησε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα μελετήσω αυτή τη χαζή συμφωνία».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως ο Τραμπ είχε επιδείξει παρόμοια συμπεριφορά και με άλλους ηγέτες όπως του Μεξικού. Αλλά η στάση του με τον Τέρνμπουλ ήταν απρόσμενη και λόγω του στενού δεσμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, που συνεργάζονται στον τομέα των πληροφοριών, της υποστήριξης και της διπλωματίας κι έχουν συνεργαστεί σε πολέμους όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ανώτερος αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η συνομιλία Τραμπ- Τέρνμπουλ ήταν «εχθρική και φορτισμένη» αλλά επισήμανε πως οι περισσότερες συνομιλίες του Τραμπ με ξένους ηγέτες- όπως της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας- και ήταν όλες παραγωγικές κι ευχάριστες.

Η συμφωνία που προκάλεσε την οργή του Τραμπ προβλέπει οι ΗΠΑ να πάρουν 1.250 πρόσφυγες από τα αυστραλιανά κέντρα κράτησης, όπου οι συνθήκες διαβίωσης προκάλεσαν την παρέμβαση του ΟΗΕ. Πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Σομαλία, χώρες που έχει συμπεριλάβει στο διάταγμα απαγόρευσης εισόδου ο Τραμπ. Σύμφωνα με το Reuters, από την πλευρά της η Αυστραλία θα φρόντιζε για την επανεγκατάσταση προσφύγων από το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.

«Δεν τους θέλω αυτούς τους ανθρώπους» φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μεγαλώνοντας επανειλημμένως τον αριθμό των προσφύγων που αναφέρονται στη συμφωνία στους 2000 αντί για 1.250. Ο Τέρνμπουλ του είπε πως τηρώντας τη συμφωνία οι ΗΠΑ δεν χρειαζόταν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες αλλά να τους επιτρέψουν να περάσουν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε αυτό ο Τραμπ απάντησε πως κάθε ένας θα περάσει από «διαδικασίες ενδελεχούς ελέγχου».

Ο σκεπτικισμός του Τραμπ οφειλόταν και στο γεγονός πως δεν έβλεπε συγκεκριμένο όφελος για τις ΗΠΑ αν τηρήσουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Washington Post ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Τέρνμπουλ από το Οβάλ Γραφείο το απόγευμα της Κυριακής.

Όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός πρότεινε να αφήσουν το «αδιέξοδο» στο θέμα των προσφύγων και να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία και άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο Τραμπ ήταν απρόθυμος και ολοκλήρωσε το τηλεφώνημα 35 λεπτά πριν την καθορισμένη λήξη του.

Ο ίδιος ο Τέρνμπουλ πάντως κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους για το τηλεφώνημα. «Αυτές οι συζητήσεις είναι ειλικρινείς και ιδιωτικές. Αν δείτε ρεπορτάζ γι’ αυτές εγώ δεν θα προσθέσω κάτι» είπε σε συνέντευξη Τύπου.


Tags
Back to top button