Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουσέν: Όταν το χρέος μιας χώρας είναι αντίθετο προς το συμφέρον του πληθυσμού της, πρέπει να ακυρωθεί

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ο εκπρόσωπος της επιτροπής για την κατάργηση των παράνομων χρεών, Eric Toussaint, εκφράζει την εκτίμηση ότι «όταν το χρέος μιας χώρας είναι αντίθετο προς το συμφέρον του πληθυσμού της και έχει δημιουργηθεί προς όφελος των πιστωτών, πρέπει να ακυρωθεί». 

Ερωτηθείς για το μερίδιο ευθύνης της Ελλάδας [σ.σ για τη διόγκωση του χρέους] επισημαίνει: στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η δημιουργία της ευρωζώνης προκάλεσε σημαντικές και ασταθείς και συχνά κερδοσκοπικές χρηματοοικονομικές ροές, οι οποίες μετακινήθηκαν από το «κέντρο» (Γερμανία, Γαλλία, Benelux, Αυστρία) προς τις χώρες της περιφέρειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία).

Οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κέντρου δάνεισαν χρήματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα των περιφερειακών οικονομιών, επειδή ήταν πιο κερδοφόρο να επενδύσουν σε αυτές τις χώρες απ’ ότι στις εθνικές αγορές των οικονομιών του κέντρου. Η ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος, ενθάρρυνε αυτές τις ροές, διότι δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος υποτίμησης. Αυτό δημιούργησε μια ιδιωτική πιστωτική φούσκα, επηρεάζοντας κυρίως τον τομέα των ακινήτων αλλά και της κατανάλωσης.

Οι ιδιωτικές τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης χρησιμοποίησαν τα χρήματα που τους δάνεισαν μαζικά και με χαμηλό κόστος η ΕΚΤ για να αυξήσουν τα δάνεια σε χώρες όπως η Ελλάδα, χωρίς να ελέγχουν την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών. Οι τραπεζίτες αναζητούσαν αποδόσεις, ανεξάρτητα από τους κινδύνους. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα το 2010, όταν οι τραπεζίτες της Δύσης έκλεισαν τη στρόφιγγα, συνέβη λίγο αργότερα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και σε κάποιο βαθμό στην Ισπανία.

Tags
Back to top button