Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Τους δώσαμε το «Μακεδονία» - Μας έδωσαν «πρόσφυγες»: Η Ελλάδα δέχθηκε Αφγανούς από τα Σκόπια

Η Ελλάδα χορήγησε μόνιμο άσυλο σε 35 Αφγανούς πολίτες που διέμεναν προσωρινά στα Σκόπια, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο και για άλλους συμπατριώτες τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Σκοπίων αυτή η ομάδα Αφγανών «προσφύγων» αποτελείται από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών, και των οικογενειών τους.

Υπενθυμίζεται πως τα Σκόπια με αμερικανική παρότρυνση όπως και η Αλβανία και άλλες γειτονικές χώρες είχαν υποδεχτεί Αφγανούς κατά την μεγάλη εκκένωση μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. 

«Η χώρα μας τους παρείχε προσωρινό άσυλο στο πλαίσιο μιας μεγάλης διεθνούς επιχείρησης για να βοηθήσει εργαζόμενους σε διεθνείς ανθρωπιστικές, δημοκρατικές και ειρηνευτικές αποστολές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταφραστές, φοιτητές, υποτρόφους και τις οικογένειές τους, που απειλούνται από τους Ταλιμπάν  στο Αφγανιστάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Αυτή τη στιγμή, 407 Αφγανοί πολίτες παραμένουν στα Σκόπια με άγνωστο προορισμό. Τα έξοδα διαβίωσης των «προσφύγων» καλύπτονται πλήρως από διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή Μουράτ Ερντογάν, αντιπρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση στην Άγκυρα, ο τρέχων αφγανικός πληθυσμός στην Τουρκία είναι τουλάχιστον 500.000.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλοί Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από την Τουρκία λίγο μετά την άφιξή τους, αλλά όταν αποτύχουν, αποφασίζουν να μείνουν.

Όλοι αυτοί θα προωθηθούν στην ΕΕ μέσω των γνωστών καναλιών, ενώ μέσω Βουλγαρίας και Σκοπίων πολλοί από τους Αφγανούς θα θελήσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Έβρου, αλλά και στους κόλπους των συνοριοφυλάκων σχετικά με ενδεχόμενο νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν, μέσω της Τουρκίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 

Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και ένστολων, μεταφέρουν την αγωνία τους σχετικά με την κατάσταση που ενδέχεται να διαμορφωθεί, τονίζοντας ωστόσο την ετοιμότητά τους, απέναντι σε ένα «νέο 2015».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις εθνικότητες των μεταναστών που εισέρχονταν και εξακολουθούν να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα οι Αφγανοί, ωστόσο τώρα λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αυξάνεται ο φόβος για μαζικές ροές.

Οι Τούρκοι κατά διαστήματα διαδίδουν φήμες ότι δήθεν οι «πόρτες» της Ελλάδας είναι ανοιχτές, για προκαλέσουν την φυγή των Αφγανών και την μεταφορά τους σε ελληνικό έδαφος.

Tags
Back to top button