Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Fikri Işık προέτρεψε σήμερα τις γερμανικές αρχές να μην συνεργαστούν με την «τρομοκρατία» και να μην δώσουν άσυλο στους 40 Τούρκους στρατιωτικούς όλων των βαθμίδων , οι οποίοι ενώ υπηρετούσαν σε νατοϊκές βάσεις στην Γερμανία ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Χθες τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 40 Τούρκοι στρατιωτικοί , οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο σε Γερμανούς υπαλλήλους του υπουργείου μετανάστευσης, το οποίο ξεκίνησε ήδη την διαδικασία.
Σύμφωνα με τον τουρκικό φιλοκυβερνητικό τύπο, οι Τούρκοι αξιωματικοί είναι ύποπτοι στην Τουρκία για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Fethullah Gülen.
«Το ζητάμε όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σε μια επίσκεψη στην Αδριανούπολη, υπενθυμίζοντας ότι το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα αρνήθηκε να εκδώσει οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μια ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Η συνεργασία με τον τρόμο είναι σαν να είσαι στην ίδια τσάντα όπως με ένα φίδι,» πρόσθεσε Işık. «Τώρα το πράγμα αποτελεί την ίδια περίπτωση και για τη Γερμανία … Αυτοί οι 40 άνθρωποι έκαναν αίτηση για άσυλο. Οι γερμανικές αρχές και δικαστές τις αξιολογούν πολύ προσεκτικά και σίγουρα δεν θα ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ τις αιτήσεις ασύλου‘‘, τόνισε ο ίδιος προκαταβάλλονταν την απόφαση των Γερμανών.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ήρθαν την παραμονή της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία.
Η Μέρκελ θα είναι στην Άγκυρα στις 02 Φεβρουαρίου για να συζητήσει με τον Ερντογάν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και την κατάσταση στη Συρία και το μεταναστευτικό ζήτημα μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υπουργός εξωτερικών της Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε την περασμένη θα εβδομάδα η Τουρκία μπορούσε να ακυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα ως αντίδραση για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών .
Ενώ οι γερμανική νόμοι επιτρέπουν την χορήγηση ασύλου σε αλλοδαπούς που διώκονται για πολιτικούς λόγους, ο επικεφαλής του γερμανικού κοινοβουλίου και επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Norbert Röttgen, είπε ότι η διαδικασία επί της αίτησης ασύλου είναι «απολύτως νόμιμη και πολιτική σκέψη δεν μπορεί και δεν θα έχει επιρροή. «
Ο ίδιος όμως δήλωσε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» από την Γερμανία να προστατεύει άτομα τα οποία είναι ύποπτα ότι ήταν μέλη της οργάνωσης που επιχείρησε να διαπράξει πραξικόπημα στην Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος υπουργός άμυνας δήλωσε : «Αυτό θα ήταν μια κατάσταση που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, σε αυτό το σημείο, η έκκληση μας είναι να ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία κατά της τρομοκρατίας. Η Τουρκία είναι επικεφαλής μιας πολύ ειλικρινής και σοβαρής μάχης για το ζήτημα αυτό. Δεν θα πρέπει να την εγκαταλείψουμε », κατέληξε ο Işık.
Οι Τούρκοι κυνηγούν χίμαιρες σε όλη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και φυσικά στην Ελλάδα. Καμία χώρα, και το ξέρουν οι νεο-oθωμανοί ειδικά στην ΕΕ, δεν πρόκειται να εκδώσει κανέναν Τούρκο στρατιωτικό Την Ελλάδα όμως τότε γιατί την πιέζουν ;