Τουρκικά υποβρύχια και F-16 σε Αλβανία και Κόσοβο στήνουν ένα εφιαλτικό σκηνικό στα βόρεια σύνορα της χώρας το οποίο έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια από την Άγκυρα.
Άμεση απειλή και μάλιστα πρώτης προτεραιότητας αποτελούν τα τουρκικά υποβρύχια που ελιμενίζονται στους Αγίους Σαράντα. Τώρα όμως έρχεται να προστεθεί ένα νέο πρόβλημα: Μια μελλοντική μεταστάθμευση όπως αναφέρουν οι σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους στην Τουρκία αλβανόφωνοι πιλότοι.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο κύριος χορηγός όπλων, τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, ακόμη και αεροσκαφών αναφέρουν οι Σέρβοι
Ο πρώην επικεφαλής του τμήματος Ασφαλείας της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Σερβίας, συνταγματάρχης Μίλαν Μιγιάλκοφσκι, λέει ότι η Τουρκία θα οπλίσει την Πρίστινα, όπως έκανε και με τα Τίρανα.
«Είναι βέβαιο ότι θα οπλίσει τις χερσαίες δυνάμεις, αλλά και θα πωλήσει ή θα χορηγήσει με ευνοϊκούς όρους, μαχητικά αεροπλάνα. Είναι γνωστό ότι στις στρατιωτικές ακαδημίες (της Τουρκίας) εκπαιδεύονται (Αλβανοί) πιλότοι και αυτό είναι ένα λογικό επόμενο βήμα.
»Δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η πληροφορία, αφού ο Ερντογάν ως εκπρόσωπος του νέο-οθωμανισμού έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια», είπε ο .
Εξάλλου, ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Μπόζινταρ Σπάτσιτς, προειδοποίησε ότι η Αλβανία θα αγοράσει διπλάσια όπλα από την Τουρκία από αυτά που θα χορηγηθούν στο Κοσσυφοπέδιο.
«Ο κύριος προμηθευτής στην Αλβανία είναι η Τουρκία, ενώ προς το παρόν δεν μπορεί να εξοπλίσει το Κοσσυφοπέδιο, έχει στραφεί σε χορηγήσεις προς την Αλβανία στις χερσαίες της δυνάμεις με τεθωρακισμένα και άρματα μάχης, τα οποία σταδιακά θα προωθηθούν στο Κοσσυφοπέδιο», σημειώνει ο Σπάτσιτς.
Ο εμπειρογνώμονας για την τρομοκρατία, Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς, ισχυρίζεται ότι η τάση του Ερντογάν στο Κοσσυφοπέδιο και τα δυτικά Βαλκάνια δεν θα τελειώσει εδώ.
«Η Τουρκία εκτός από την Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο, θα στείλει και ειδική βοήθεια στην Κροατία. Οι Τούρκοι μπορεί να τους δώσουν αεροσκάφη «F-16 Falcon», πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί οι Αλβανοί δεν λαμβάνουν όπλα για να τραβήξουν φωτογραφία με αυτά», κατέληξε ο Γκαλιάσεβιτς.
Στην Αλβανία η Τουρκία μπορεί να στείλει ΝΑΤΟϊκό οπλισμό με την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει αυτό το ίδιο το ΝΑΤΟ. Για την Ελλάδα δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο «δεύτερο μέτωπο» το οποίο σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία μπορεί να ενεργοποιηθεί υπέρ των τουρκικών επιδιώξεων.
Άλλωστε η Αλβανία επί Έντι Ράμα είναι σαφώς στραμένη προς την τουρκική πλευρά.