Στην κατάσχεση 879 εταιρείες αξίας 11,32 δισ. δολαρίων, προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση οκτώ μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ειδικού κρατικού ταμείου διαχείρισης των κατασχεμένων εταιρειών. Οι επιχειρήσεις αυτές θεωρήθηκε ότι διατηρούσαν σχέσεις με την παράνομη πλέον οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Περισσότεροι από 45.000 εργαζόμενοι απασχολούνταν στις κατασχεθείσες επιχειρήσεις. Την ίδια χρονική περίοδο, 147 μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τη λειτουργία τους κατόπιν κρατικής απόφασης.
Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου από την Αγκυρα.
«Στην πρώτη συνάντηση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον πρόεδρο Ερντογάν, μετά τη νίκη του τελευταίου στο δημοψήφισμα, η Ενωση οφείλει να φέρει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο προσκήνιο των συνομιλιών», είπε χθες η επικεφαλής της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη (HRW) Λότε Λάιχτ.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή προφυλακισμένοι στην Τουρκία ως ύποπτοι για συνέργεια στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου ή για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η HRW έχει επίσης καταγράψει συστηματικό βασανισμό και κακοποίηση κρατουμένων από την τουρκική αστυνομία, με ομολογίες να εξασφαλίζονται κατόπιν ξυλοδαρμών και άλλων μεθόδων βασανισμού.