Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας, κατά το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, με στόχο την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρουσίασε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μέσω του δημοψηφίσματος ως μία ψήφο για τη σταθερότητα.
Χιλιάδες υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος, κρατούσαν τουρκικές σημαίες και τραγουδούσαν τραγούδια που αντηχούσαν γύρω από ένα στάδιο στην Άγκυρα, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός τους χαιρετούσε με κόκκινα γαρύφαλλα τονίζοντας την υποστήριξή του, υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Απριλίου.
“Υπάρχει μια φωνή που σταδιακά δυναμώνει στις πλατείες των πόλεων, για μια δυνατή Τουρκία, για μια διαρκή σταθερότητα, η απόφασή μας είναι...,” διέκοψε με νόημα ο Τούρκος πρωθυπουργός για να προκαλέσει όσους βρίσκονταν μέσα, αλλά κι έξω από το στάδιο, να φωνάξουν δυνατά “ΝΑΙ”.
Ο 'εχθρός' του Πινοσέτ
Η αντιπολίτευση στο μεταξύ έχει ποντάρει πολλά στον ερχομό του Χιλιανού ατζέντη Φρανσίσκο Γκαρσία Φεράρα, ο οποίος διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στο δημοψήφισμα στη χώρα του αναφορικά με τον δικτάτορα Πινοσέτ το 1988. Ο Χιλιανός πάντως σε δηλώσεις του έδωσε τροφή στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ανέδειξε την αδύνατη επικοινωνιακή στρατηγική του στρατοπέδου του 'ΟΧΙ'.
"Βρίσκομαι στην Τουρκία εδώ και μια εβδομάδα και δεν έχω καταλάβει το προτείνει το 'στρατόπεδο του ΟΧΙ'" σημείωσε, τονίζονωτας πως το CHP, μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αδυνατεί να δώσει το πολιτικό μήνυμα ή την ελπίδα για τη χώρα.
Στο στρατόπεδο του ΟΧΙ φαίνεται πως συντάσσεται και το φιλοκουρδικό κόμμα. Στον αντίποδα συναντάμε εκείνους που τάσσονται υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης το AKP, του προέδρου Ερντογάν, αλλά και τους Εθνικιστές.
Στις 16 Απριλίου η κάλπη
Αν τελικά η συνταγματική αναθεώρηση υιοθετηθεί, ανοίγει ο δρόμος για να παραμείνει ο Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029. Μεταξύ άλλων η αναθεώρηση προβλέπει την μεταφορά στον πρόεδρο της χώρας εκτελεστικών εξουσιών που ανήκουν μέχρι σήμερα στον πρωθυπουργό. Όπως είναι ο διορισμός υπουργών, η κήρυξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η έκδοση διαταγμάτων και η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.