Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το βιβλίο της Ε’ Δημοτικού δίνει το πρώτο μάθημα ελληνικής γεωπολιτικής…

Ο Διγενής, σύμφωνα με , «πάταε γερά στην Ασία, στήριζε το δεξί του χέρι, στις κορυφές των κυπριακών βουνών και μ’ ένα πήδημα βρισκόταν ορθός στην κορυφή του Ψηλορείτη, γυροφέρνοντας τη ματιά του στα πέλαγα του νησιού, μην τ’ απειλούν σαρακηνά καράβια.

Γράφει το… «Γεωπολιτικό Τρολ» που σοβάρεψε

Θεριός, όμως, καθώς ήταν ο ίδιος και δυνατά καθώς ήταν τα σάλτα του, άφησαν σημάδι της παλάμης του στο κυπριακό βουνό, τον Πενταδάχτυλο , και αχνάρι της πατημασιάς του στον Ψηλορείτη της Κρήτης που οι παλιοί το λεν ακόμη: η πατουχιά του Διγενή!.

Στη συνέχεια, με πραγματικά έξυπνο τρόπο το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών της Ε’ τάξης ζητά από τα παιδιά να βρουν πληροφορίες για τον Τάλω και να τον συσχετίσουν με τον Διγενή: «Στα πολύ παλιά χρόνια ένας άλλος μυθολογικός γίγαντας ο Τάλως φύλαγε την Κρήτη του Μίνωα από τους εχθρούς…»

Σύμφωνα λοιπόν με την Ελληνική μυθολογία ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Η ονομασία της Κύπρου είναι στα λατινικά Cuprum… από τον χαλκό ο οποίος στη χημεία συμβολίζεται ως Cu. Η Κύπρος πήρε την ονομασία της από την παρουσία χαλκού στο νησί.

Ο Τάλως είχε σώμα από χαλκό… ο Τάλως δεν ήταν τίποτε περισσότερο από τα χάλκινα όπλα που προστάτευαν την Κρήτη… Σήμερα ο «Τάλως» της Ελλάδας είναι οι υδρογονάθρακές της…

Ο Διγενής λοιπόν ο οποίος στην παραπάνω εικόνα «πάταε γερά στην Ασία, στήριζε το δεξί του χέρι, στις κορυφές των κυπριακών βουνών και μ’ ένα πήδημα βρισκόταν ορθός στην κορυφή του Ψηλορείτη…» απεικονίζει με όμορφο τρόπο το σημερινό γεωπολιτικό πεδίο της ΝΑ Μεσογείου…

Αναρωτιόμαστε άραγε σήμερα σε ποιά χώρα «στην Ασία πατάει γερά» με το πόδι της σήμερα η Ελλάδα και συμπληρώνει το τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου; Και η Ιστορία όπως και η γεωπολιτική δεν έχουν ποτέ συμπτώσεις… 

 

defencepoint.gr

Tags
Back to top button