Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο Παπαγγελόπουλου για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβιβάστηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ενώ όπως αναφέρει, στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, βρίσκονται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού και θεσμοθέτησης:

– Ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

-Ο νόμος για τους whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος).

– Η αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή (4314/2014) με πρόβλεψη για αξιοποίηση των κατασχεθέντων από εισαγγελικές αρχές χρημάτων από το Δημόσιο.

– Η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της Διοίκησης.

– Ο Νόμος για τη δημιουργία σώματος ελέγχου των εισαγγελικών παραγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων.

– Η αναβάθμιση των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων (σ.σ. οι σχετικές διατάξεις για τη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου στις ΔΕΚΟ έχουν ήδη κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή).

– Καμπάνια ευαισθητοποίησης των μαθητών με τίτλο «Παίζω τίμια» για την τήρηση των κανόνων (σχετική εκδήλωση έγινε από τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς στις 13.12.2016).

– Νέο πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ.

Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγός, επισημαίνει ότι στη μάχη κατά της διαφθοράς, το σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχει να επιδείξει όχι μόνο πρωτοβουλίες αλλά και σπουδαίο έργο τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με την ενίσχυση με κάθε μέσο όλων των φορέων και μηχανισμών που ασχολούνται με:

– Τον αποτελεσματικό έλεγχο σε λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού

– Την πάταξη λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής

– Την ηλεκτρονική υποβολή και ουσιαστικό έλεγχο δηλώσεων «πόθεν έσχες»

– Τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων

– Τις δημόσιες συμβάσεις με αύξηση της διαφάνειας και των δικλείδων ελέγχου

– Τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Κοινοβουλίου

– Τη λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου

– Τη λήψη τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ για την υλοποίηση πολλών βασικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στον δημόσιο τομέα.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στη Διεθνή Διαφάνεια για την οποία επισημαίνεται ότι συνιστά μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία συντάσσει ετησίως μια «έκθεση για την αντίληψη περί της διαφθοράς». Η Ελλάδα το 2012 είχε βαθμολογία 36, το 2013 βαθμολογία 40, το 2014 βαθμολογία 43, το 2015 βαθμολογία 46 και το 2016 βαθμολογία 44.

«Η αξιολόγηση αφορά ατομικές αντιλήψεις που συγκεκριμένοι ειδικοί (experts) έχουν σχετικά με την ύπαρξη της διαφθοράς στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα, σε κάθε χώρα και επίσης, αφορά την επεξεργασία δεδομένων που έχουν συλλέξει και δημοσιοποιήσει άλλες διεθνείς ΜΚΟ, ερευνητικά ινστιτούτα, ο ΟΟΣΑ κ.λπ.

Όλους αυτούς η Διεθνής Διαφάνεια τους χρησιμοποιεί ως πηγές πληροφορίας για τη διαφθορά», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και επισημαίνει ότι ο δείκτης αντίληψης για το εύρος της διαφθοράς που δημοσιεύει η Διεθνής Διαφάνεια είναι αυτό που λέει: «δείκτης» «αντίληψης», δηλαδή της γνώμης που έχουν αυτοί που ερωτώνται.

Tags
Back to top button