Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το πιο ενοχλητικό αλλά και το πιο εργατικό έντομο στον πλανήτη έγινε.....ρομπότ

Ένα πλήθος μυρμηγκιών ρομπότ τα οποία μπορούν να συντονίζουν τις κινήσεις τους δημιούργησαν επιστήμονες με βάση το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια. Τα μικροσκοπικά αυτά ρομπότ, των οποίων οι τεχνικές λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Science Robotics, μπορούν να κινούνται σε ανώμαλο έδαφος, να διαπερνούν χαραμάδες και να υπερπηδούν εμπόδια.

Η φύση ως έμπνευση

Καθένα από αυτά τα ρομποτάκια μπορεί να εκτελεί μικρές εργασίες, όπως παραδείγματος χάριν η μετακίνηση ενός αντικειμένου. Η μεγάλη πρωτοτυπία των συγκεκριμένων μικροσυσκευών έγκειται ωστόσο στην ικανότητά τους να συντονίζουν τις κινήσεις τους όταν μία εργασία ξεπερνάει τις… δυνάμεις τους. Έτσι, για να μετακινήσουν ένα αντικείμενο το οποίο είναι σχετικά βαρύ, τα ρομποτικά μυρμήγκια ενώνονται ώστε να ανταπεξέλθουν στη δοκιμασία. «Στη φύση, εάν ένα από τα μυρμήγκια τα οποία συλλέγουν ή μεταφέρουν τροφή συναντήσει ένα εμπόδιο, τότε προσπαθούν συλλογικά να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό», ανέφερε η δρ. Γιασεμίν Όζκαν-Αϊντίν, μία εκ των δύο συγγραφέων της δημοσίευσης, συμπληρώνοντας ότι «τέτοιου είδους συλλογικές συμπεριφορές αποτέλεσαν έμπνευση για τη μελέτη μας»

Συντονισμός μέσω μαγνήτη

Για την κατασκευή τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν εκτυπωτή τριδιάστατων αντικειμένων, ο οποίος εκτύπωσε τετράποδα ρομποτάκια 15-20 εκατοστών. Καθένα από αυτά διαθέτει μία μπαταρία λιθίου για να έχει ενεργειακή αυτονομία και τρεις αισθητήρες: έναν αισθητήρα φωτός στην μπροστινή πλευρά και δύο μαγνητικούς αισθητήρες στα πλάγια, οι οποίοι επιτρέπουν την αλληλεπίδραση των μικροσκοπικών ρομπότ. Κάθε φορά που ένα ρομποτικό μυρμήγκι βρίσκει ένα αντικείμενο το οποίο εμποδίζει την κίνησή του, στέλνει ένα σήμα στα ρομπότ που βρίσκονται στην περιοχή κι αυτά πλησιάζουν το μυρμήγκι το οποίο εκπέμπει το σήμα. Μέσω των μαγνητών τα ρομποτικά μυρμήγκια ενώνονται μεταξύ τους και συντονίζουν τις κινήσεις τους. Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι τα μικρά πόδια των ρομπότ είναι πολύ ευέλικτα δίνει τη δυνατότητα σε αυτά να ξεπερνούν διάφορα εμπόδια, χωρίς να χρειάζεται να είναι εξοπλισμένα με επιπλέον αισθητήρες κατάλληλους για να εντοπίζουν τα εμπόδια αυτά.

Το αυτόνομο ρομποτικό σκυλί που είναι οπλισμένο μέχρι τα «δόντια»

Ρομποτάκια για όλες τις συνθήκες

Σύμφωνα με την δρ. Όζακν-Αϊντίν, «τα ρομπότ μπορούν να ανιχνεύουν κενά σε μία διαδρομή, να χτίζουν μικρές γέφυρες με το σώμα τους, να κουνούν αντικείμενα μεμονωμένα ή σε συνεργασία με άλλα ρομπότ του ίδιου είδους. Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον το οποίο διαφέρει από το φυσικό περιβάλλον των μυρμηγκιών». Στα επόμενα βήματά τους οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν διάφορα πειράματα με τα εν λόγω ρομπότ, με σκοπό να διερευνήσουν με ποιον τρόπο αυτά μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολύπλοκες καταστάσεις.

Tags
Back to top button