Μέσα στην ερημιά του κατακαλόκαιρου, σ’ ένα γραφείο στο κέντρο της Αθήνας τα φώτα έμεναν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, όλο τον Αύγουστο του 2014.
Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δείχνει ότι αντέχει το στραπάτσο των ευρωεκλογών, αλλά γνωρίζει ότι έχει μπροστά της έναν επικίνδυνο σκόπελο: την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να έχει διασφαλισμένες τις απαιτούμενες 180 ψήφους.
Στην παλιά πολυκατοικία της οδού Κριεζώτου, γνώριμες σιλουέτες μπαινοβγαίνουν νύχτα μέρα, προτιμώντας την ήσυχη πάροδο του Κολωνακίου από την κεντρική λεωφόρο Αγίου Κωνσταντίνου, όπου κάποιο αδιάκριτο μάτι μπορεί να προδώσει τα μυστικά ραντεβού. Ο Φώτης Κουβέλης προτιμά για τα ραντεβού αυτά το δικηγορικό του γραφείο από τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Εκεί συναντούσε στελέχη και φίλους προτού αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά έναν χρόνο νωρίτερα, μετά το μαύρο στην ΕΡΤ.
Εκεί γεννήθηκε η ΔΗΜ.ΑΡ. μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί έκανε και τις πρώτες συναντήσεις με τον Σπύρο Λυκούδη, τον Ανδρέα Παπαδόπουλο και αρκετά άλλα στελέχη του, όταν πληροφορήθηκε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος προτίθενται να τον προτείνουν για το ύπατο αξίωμα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι 180 ψήφοι μπορούν να διασφαλιστούν με αυτές των βουλευτών Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και ορισμένων εκ των 21 ανεξάρτητων. Δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Δείχνει ότι πιέζεται. Αλλά αφήνει τις πολιτικές ζυμώσεις να εξελιχθούν…
Η υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη συζητήθηκε πρώτη φορά ένα βράδυ του Ιουλίου με καύσωνα στον κήπο του σπιτιού του Χρήστου Πρωτόπαπα.
Είχαν προηγηθεί οι ευρωεκλογές, όπου η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε καταποντιστεί συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,2%, και τα στελέχη της άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η αυτόνομη πορεία του κόμματος δεν είχε πια καμιά προοπτική επιτυχίας. Ο Σπύρος Λυκούδης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επισκέπτονται στο σπίτι του τον πρώην υπουργό, ξεκινώντας μια συζήτηση για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Μεταξύ τυριού και αχλαδιού συμφωνείται ότι μόνο ο Φώτης Κουβέλης μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των πρόωρων εκλογών που είχε ήδη προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάροντας την προεδρική εκλογή.
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας αναλαμβάνει να ενημερώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα δύο στελέχη της ΔΗΜΑΡ να κάνουν μια πρώτη βολιδοσκόπηση του Φώτη Κουβέλη. Ο Βενιζέλος συμφωνεί ότι η υποψηφιότητα Κουβέλη είναι μονόδρομος. Το συζητά με τον Αντώνη Σαμαρά και συμφωνεί και εκείνος. Με απόλυτη μυστικότητα ξεκινούν οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις ανεξάρτητων βουλευτών και διαπιστώνεται ότι οι 14 από τους 21 είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον τότε πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ.
Το άθροισμα όλων αυτών των βουλευτών βγάζει τον αριθμό 175 – με προοπτικές που δείχνουν ότι το 180 είναι εφικτό, αν γίνει και σωστή πολιτική διαχείριση.
To… θαύμα της Μεγαλόχαρης
Πέρασαν 20 μέρες ζυμώσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους των τριών κομμάτων από τη μια και του Σπύρου Λυκούδη με τον Φώτη Κουβέλη από την άλλη, για να αρχίσει να το συζητά και ο αρχηγός της ΔΗΜ.ΑΡ.
«Καλά όλα αυτά, βρε Σπύρο, αλλά επισήμως δεν μου έχει πει κανείς τίποτα», είπε κάποια στιγμή ο Κουβέλης στον βουλευτή του. Και ο Λυκούδης έδωσε το σήμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να δει τον αρχηγό του «κάποιο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο».
Με χίλιες δυο προφυλάξεις, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, επισκέπτεται τον Φώτη Κουβέλη στα γραφεία του κόμματος ο Γιάννης Μεϊμάρογλου. Ο επικεφαλής των «ΜΕΤΑρρυθμιστών» ήταν ένα πρόσωπο που εμπιστευόταν ο Κουβέλης.
Την επίσκεψη επέλεξε να αποκαλύψει ο ίδιος μετά τις τελευταίες δηλώσεις Κουβέλη, με τις οποίες αρνήθηκε ότι του είχε γίνει πρόταση ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου.
«Ασφαλώς και του έγινε πρόταση. Του έγινε πρόταση συγκεκριμένη που περιείχε μέχρι και αποδοχή όρων για την επιστροφή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση. Πρόταση του έγινε, και χωρίς να την αποδεχθεί δεν την απέρριψε», υποστηρίζει ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο οποίος μετά το πολύωρο ραντεβού τηλεφώνησε στα γραφεία του προέδρου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και είπε στους συνδέσμους και συνομιλητές του:
«Εγώ το χρέος μου το έκανα. Τώρα και η Μεγαλόχαρη ας κάνει το θαύμα της»… Διότι ενώ τότε ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε προβάλει αντιρρήσεις, όλοι κατά βάθος πίστευαν ότι στο τέλος θα κάνει πίσω. Απλώς δεν ήθελαν να το παραδεχθούν. Πιο εκνευρισμένος απ’ όλους, μετά τις τελευταίες δηλώσεις Κουβέλη, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επί μήνες υπομένει την κριτική ότι άργησε να κλειδώσει την υποψηφιότητα Κουβέλη, επειδή ποτέ δεν έχει δεχτεί να μιλήσει δημοσίως γι’ αυτό το ζήτημα. Οι δηλώσεις της περασμένης εβδομάδας από σειρά στελεχών της τότε ΔΗ.ΜΑΡ., με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, δικαιώνουν τον πρώην αρχηγό της Ν.Δ. και επιβεβαιώνουν ότι είχε κινηθεί εγκαίρως για να κλείσει το θέμα της προεδρικής εκλογής.
Οπως αποδεικνύεται, ο Φώτης Κουβέλης είχε σε αναμονή την κυβέρνηση επί τρεισήμισι μήνες, για να αρνηθεί τελικά στα τέλη Νοεμβρίου, σε ένα ιστορικό ραντεβού που είχε στο δικηγορικό του γραφείο με τον τότε υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.
Από τα μέσα Ιουλίου, οπότε άρχισαν οι πρώτες ζυμώσεις, και τον Δεκαπενταύγουστο, όπου έγινε η πρώτη επίσημη κρούση, έως τα τέλη Νοεμβρίου η κυβέρνηση πίστευε ότι το ζήτημα της προεδρικής εκλογής έχει κλείσει με την υποψηφιότητα Κουβέλη. Γι’ αυτό έλεγε και ξανάλεγε ο Αντώνης Σαμαράς: «Οι 180 θα βρεθούν».
Το έλεγε όμως και για να το ακούει η τρόικα. Εως το φθινόπωρο και τις κοινές δηλώσεις Σαμαρά – Μέρκελ φαινόταν ότι και οι δανειστές πίστευαν πως η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει. Οι διαπραγματεύσεις άλλαξαν ύφος μετά την άρνηση του Φώτη Κουβέλη και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα, όπου πια φαινόταν ότι οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου ήταν μηδαμινές.
Τα ραντεβού με Χρύσανθο και Σταμάτη
Από τις 14 Αυγούστου έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2014, οι πάντες στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. μετρούσαν… κουκιά! Ο Δημήτρης Σταμάτης είχε μια σειρά από συναντήσεις στη Βουλή με ανεξάρτητους βουλευτές για να διαπιστώσει πόσοι ήταν διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Κουβέλη. Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει να «ομαδοποιήσει» σε κείμενο ο τότε ανεξάρτητος βουλευτής και μετέπειτα βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου. Συγκεντρώνονται 14 υπογραφές.
Ολα γίνονταν με απόλυτη μυστικότητα, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση να μη διαρρεύσει τίποτα. Αλλά στην Ελλάδα τίποτα δεν μένει μυστικό… Μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του Γιάννη Μεϊμάρογλου με τον αρχηγό της ΔΗΜ.ΑΡ. , η «Καθημερινή» δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο «η κυβέρνηση θα προτείνει Κουβέλη».
Διάφορα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. όπως ο Γιάννης Πανούσης, η Μαρία Γιαννακάκη, η Μαρία Ρεπούση και η Ασημίνα Ξηροτύρη πιέζουν τον Κουβέλη να εκδώσει διάψευση. Εκείνος το αποφεύγει, αλλά οι πιέσεις γίνονται αφόρητες.
Η ατμόσφαιρα γίνεται εκρηκτική και θυμίζει τον Ιούνιο του 2013, όπου ο Κουβέλης πιέζεται από τα στελέχη του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αντιστέκεται τότε ως το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιουνίου, αλλά το επόμενο πρωί ανακοινώνει στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο ότι αποσύρει τους υπουργούς του από το κυβερνητικό σχήμα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει διαχείριση της ζημιάς και ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. πείθεται να μην κλείσει το ζήτημα της προεδρικής υποψηφιότητας με διάψευση του δημοσιεύματος. Ακολουθούν δύο συναντήσεις του Ανδρέα Παπαδόπουλου με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και πολύ περισσότερες συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου με βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Κάποιους από τους τελευταίους συναντά και ο Δημήτρης Σταμάτης, τους οποίους πείθει να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κουβέλη παρότι αρχικά αντιδρούν.
Ο καιρός της προεδρικής εκλογής πλησιάζει και στα τέλη Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς ζητά από τον Δημήτρη Σταμάτη να συναντήσει τον Φώτη Κουβέλη και να του πάρει ένα οριστικό «ναι» ή «όχι».
Η συνάντηση γίνεται περίπου έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής και η τελική απάντηση του Φώτη Κουβέλη είναι «όχι». «Δεν εγκρίνουν την υποψηφιότητα η Κεντρική Επιτροπή και τα όργανα του κόμματος», είναι η επίσημη αιτιολογία που επικαλείται στον υπουργό. Αλλά μέχρι τότε η Κεντρική Επιτροπή δεν είχε καν ερωτηθεί… Ο Φώτης Κουβέλης λέει αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι ουδέποτε ο Αντώνης Σαμαράς τού έκανε επίσημη πρόταση. Δεν λέει αλήθεια όμως όταν υποστηρίζει ότι ουδέποτε η κυβέρνηση του έκανε επίσημη πρόταση.
«Οταν πήγα να τον δω, δεν πήγα ως απλός βουλευτής. Ημουν υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού», τονίζει ο Δημήτρης Σταμάτης. «Μην παίζουμε, λοιπόν, με τις λέξεις. Αν έλεγε “ναι” ο Κουβέλης, τότε προφανώς θα τον συναντούσε και ο πρωθυπουργός».
«Φώτη Κουβέλη, μισθούς-συντάξεις τα κάνατε κουρέλι»
Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με όλους τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου για την υποψηφιότητα Κουβέλη και με όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν τότε στις μυστικές διαβουλεύσεις.
Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι τελικά ο Φώτης Κουβέλης αρνήθηκε, διότι πάντα θεωρούσε ότι είναι κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν έπαψε ποτέ να οραματίζεται την επιστροφή του σε αυτόν.
«Με πολύ κόπο πείστηκε το 2012 να στηρίξει την κυβέρνηση. Μέχρι και την προηγούμενη μέρα δεν ήθελε να συμπράξει. Και όταν δέχτηκε, αρνήθηκε επίμονα να μπουν βουλευτές του στην κυβέρνηση, επιλέγοντας μόνο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Αντώνης Ρουπακιώτης και ο Αντώνης Μανιτάκης», τονίζει πρώην στενός συνεργάτης του που επιθυμεί να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.
«Δεν άντεχε να ακούει το σύνθημα “Φώτη Κουβέλη, μισθούς-συντάξεις τα κάνατε κουρέλι”. Το άκουσε μια μέρα έξω από την ΕΡΤ και έφυγε από την κυβέρνηση», υποστηρίζει ένας ακόμη από τους πρώην επιτελείς του, αποκαλύπτοντας άλλο ένα παρασκήνιο που επιβεβαιώνουν και στενοί συνεργάτες των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου:
Μία εβδομάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, ο Φώτης Κουβέλης δέχεται ασφυχτικές πιέσεις να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Το κόμμα χωρίζεται. Από τη μια είναι τα στελέχη που υποστηρίζουν την παραμονή στην κυβέρνηση και από την άλλη εκείνα που ζητούν την αποχώρηση.
Πραγματοποιείται μια συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις καταλήγουν σε μια συμφωνία εννέα σημείων που έχει γραφτεί με τα ίδια τους τα χέρια. Προβλέπεται επαναπρόσληψη 1.800 εργαζομένων στην ΕΡΤ, αλλαγές στον αντιρατσιστικό νόμο και μια σειρά άλλων διορθώσεων στην κυβερνητική πολιτική.
Την Τετάρτη βράδυ ο Φώτης Κουβέλης επιστρέφει στο γραφείο του και τους ενημερώνει για τη συμφωνία.
«Εκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Θα επιστρέψουν στην ΕΡΤ 1.800 άτομα», τους αναφέρει.
«Μόνο 1.800; Είχαμε συμφωνήσει να επιστρέψουν όλοι», του λένε έξαλλοι κάποιοι από τους συνεργάτες του, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Παναγιώτου, ενώ το μέρος τους παίρνει και η σύζυγός του Φωτεινή.
Μια ομάδα άλλων συνεργατών του, με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη, εξοργίζεται και επιτίθεται στον Παναγιώτου. «Τι είναι αυτά που λες; Θα παίξουμε τη χώρα στα ζάρια», του λένε. Ο Φώτης Κουβέλης συντάσσεται με την ομάδα Λυκούδη και όλοι θεωρούν ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. παραμένει στην κυβέρνηση. Την επομένη το πρωί, 20 Ιουνίου, ο Φώτης Κουβέλης πάει στο Μαξίμου και ανακοινώνει σε Σαμαρά και Βενιζέλο ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση.
«Το έκανε συχνά αυτό ο Φώτης. Συζητούσαμε επί ώρες, συμφωνούσαμε και όταν πήγαινε σπίτι του ήταν σαν κάποιο αόρατο χέρι να του έδειχνε άλλον δρόμο και εκείνος τον ακολουθούσε ανατρέποντας τα συμφωνηθέντα», υποστηρίζει ένα ακόμη προβεβλημένο στέλεχός του.
Ηταν ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ!
Θα περίμενε κανείς ότι ο Φώτης Κουβέλης θα ήταν δυσαρεστημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αφού, παρά τις επίμονες φήμες αλλά και την εκπεφρασμένη επιθυμία του ίδιου να μπει στην κυβέρνηση, το τηλέφωνό του δεν χτύπησε στον ανασχηματισμό του περασμένου Νοεμβρίου.
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. όχι μόνο δεν εξέφρασε δυσφορία, αλλά αντιθέτως δήλωσε πρόσφατα ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογές και «Οχι» στο δημοψήφισμα. Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς η ΔΗΜ.ΑΡ. συμμετείχε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, με τον αρχηγό του για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά να ομολογεί ότι ψήφισε άλλο κόμμα.
Ο Φώτης Κουβέλης αναγκάστηκε να ανασκευάσει την αρχική του δήλωση διευκρινίζοντας ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις τελευταίες εκλογές, ωστόσο οι αντιδράσεις όχι μόνο δεν κόπασαν, αλλά οδήγησαν και τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ανδρέα Παπαδόπουλο να προχωρήσει στην αποκάλυψη του παρασκηνίου για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, που επίσης εξακολουθεί να αρνείται.
Με σημείωμά του στο Facebook ο Ανδρέας Παπαδόπουλος υπογράμμισε:
«Οταν κάποιος λέει συνειδητά ψέματα για ένα ιστορικό γεγονός, δεν μας ‘‘υποχρεώνει’’ να πούμε χαρτί και καλαμάρι πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα; Οταν, δε, λέει ψέματα για να αυτοπροφυλαχθεί, δεν αναγκάζει τους τρεις ανθρώπους (Σπ.Λ., Γ. Μ. και Α.Π.) που γνωρίζουν ΟΛΗ την αλήθεια να μιλήσουν;
ΥΓ.: Τουλάχιστον μην κοροϊδευόμαστε ‘‘μεταξύ μας’’ και λέμε ανιστόρητα επιχειρήματα για τον άνθρωπο που απαρνήθηκε τα κορυφαία αξιώματα και τα έκανε, και καλά, όλα από αλτρουισμό και αγάπη για την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον σοσιαλισμό και τον Αλέξη…».
Στο σημείωμα του Ανδρέα Παπαδόπουλου έδωσε συνέχεια ο Γιάννης Μεϊμάρογλου γράφοντας επίσης στο Facebook:
«Συναντήθηκα με τον Φώτη Κουβέλη μετά τον Δεκαπενταύγουστο του ’14, Σάββατο πρωί, στο γραφείο του στη ΔΗΜ.ΑΡ., στην Αγίου Κωνσταντίνου. Του μετέφερα την πρόταση για την ΠτΔ. Την αποδέχτηκε πλήρως και συμφωνήσαμε και στις επιμέρους διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου (ΕΡΤ κ.λπ.) που θα δικαιολογούσαν τη μεταστροφή του. Ζήτησε να μην ανακοινωθεί τίποτα, για να μην καεί η υποψηφιότητα, μέχρι την επίσημη ανακοίνωσή της που θα γινόταν τον Δεκέμβρη του ’14, λίγο πριν την εκλογή από τη Βουλή».
Στην πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα υπερψηφίζεται από 168 βουλευτές, ενώ 132 ψηφίζουν «παρών», μεταξύ αυτών οι επτά βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., η ανεξάρτητη πλέον πρώην βουλευτής του κόμματος Νίκη Φούντα, αλλά και οι ανεξάρτητοι που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η υποψηφιότητα Κουβέλη θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και τη ροή των πολιτικών εξελίξεων στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία. Και αν συνέβαινε αυτό, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση στη χώρα.
Τι απαντά ο Παναγιώτης Παναγιώτου
Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στο Πρώτο ΘΕΜΑ απάντησε με επιστολή του ο Παναγιώτης Παναγιώτου δίνοντας την δική του εκδοχή για ό,τι συνέβη.
Το κείμενό του έχει ως εξής:
Την περασμένη Κυριακή, σε ρεπορτάζ σας στο «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Τί… δεν κατάλαβε ο Κουβέλης στα μυστικά ραντεβού» υπάρχει μια παράγραφος που αναφέρεται στο πρόσωπο μου. Συγκεκριμένα, γράφετε:
«Την Τετάρτη βράδυ ο Φώτης Κουβέλης επιστέφει στο γραφείο του (μετά από συνάντηση με Σαμαρά και Βενιζέλο) και τους ενημερώνει για τη συμφωνία.
«Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Θα επιστρέψουν στην ΕΡΤ 1.800 άτομα», τους αναφέρει.
«Μόνο 1.800; είχαμε συμφωνήσει να επιστρέψουν όλοι» του λένε έξαλλοι κάποιοι από τους συνεργάτες του, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Παναγιώτου, ενώ το μέρος του παίρνει και η σύζυγος του Φωτεινή.
Μια ομάδα άλλων συνεργατών του, με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη, εξοργίζεται και επιτίθεται στον Παναγιώτου. «Τί είναι αυτά που λες; Θα παίξουμε τη χώρα στα ζάρια;» του λένε.
Ο Φώτης Κουβέλης συντάσσεται με την ομάδα Λυκούδη και όλοι θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει στην Κυβέρνηση. Την επομένη το πρωί 20 Ιουνίου ο Φώτης Κουβέλης πάει στο Μαξίμου και ανακοινώνει σε Σαμαρά και Βενιζέλο, ότι αποχωρεί από την Κυβέρνηση…»
Κύριε Χιώτη…
Πρόκειται για μια περιγραφή ψευδή και φανταστική, η οποία – είμαι σίγουρος – οφείλεται στην πολιτική εμπάθεια, που συσκοτίζει τη μνήμη όσων σας έδωσαν τις σχετικές «πληροφορίες».
Τώρα, όσο με αφορά: Όχι Τετάρτη βράδυ, αλλά Πέμπτη πρωί ο κ. Κουβέλης με κάλεσε στο γραφείο του στην ΔΗΜΑΡ, μου έθεσε υπ’ όψιν την πρόταση Σαμαρά για την ΕΡΤ και μου ζήτησε τη γνώμη μου για το συγκεκριμένο σχέδιο, επειδή, ως πρώην Πρόεδρός της, γνώριζα το χώρο αυτό. Η συζήτηση έγινε μεταξύ μας χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων. Η άποψη μου για το σχέδιο, που προέβλεπε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ήταν αρνητική. Πρότεινα ένα διαφορετικό σχέδιο σοβαρής αναδιάρθρωσης και μεταρρυθμίσεων, αλλά με την ΕΡΤ σε λειτουργία. Εκτίμησα ότι οι πολιτικές συνέπειες από το κλείσιμο θα ήταν μεγάλες, παρά τις αντίθετες απόψεις. Θα είχε ως αποτέλεσμα για πολύ καιρό να μην μπορεί να λειτουργήσει κανονικά η ΕΡΤ και ότι στο τέλος, κανένας σοβαρός εκσυγχρονισμός δεν θα επιτυγχάνετο.
Νομίζω, πως ό,τι επακολούθησε επιβεβαίωσε τις προβλέψεις αυτές.
Όταν τελείωσε ή τετ-α-τετ συζήτηση μας με τον κ. Κουβέλη και ετοιμαζόμουν να αποχωρήσω, εισήλθαν στο γραφείο τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Σάκης Παπαθανασίου, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης και ο Γραμματέας Σπύρος Λυκούδης για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα.
Μου ζητήθηκε να παραμείνω, πράγμα που έγινε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία δεν έλαβα τον λόγο, – μια και δεν είχα επίσημη κομματική ιδιότητα – παρενέβην μόνο για διευκρινιστικές ερωτήσεις που μου ζητήθηκαν. Τελικά διαμορφώθηκαν δύο απόψεις.
Η μία υποστήριζε σαφώς το μη κλείσιμο της ΕΡΤ και την αναδιάρθρωσή της εν λειτουργία (Χατζησωκράτης, Μαργαρίτης, Παπαθανασίου και Μαυροκεφαλίδης), ενώ η άλλη (Λυκούδης) προέτασσε τις πολιτικές επιπτώσεις από μια σύγκρουση με τους κυβερνητικούς εταίρους.
Κατά την διάρκεια μάλιστα της συζήτησης αυτής, προκλήθηκε κάποια στιγμή ένταση μεταξύ των τριών (Χατζησωκράτη, Μαργαρίτη, Παπαθανασίου) και του Λυκούδη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι τρεις πρώτοι από τη σύσκεψη. Ακολούθησε αναγκαστική διακοπή, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Βεβαίως, καμία …Φωτεινή (η σύζυγος του κ. Κουβέλη) δεν ήταν παρούσα στη σύσκεψη αυτή, παρά την επιμονή μιας (προφανούς σε μένα) «πηγής σας», που εξειδικεύεται να διακινεί συστηματικά τις σχετικές αθλιότητες.
Η αλήθεια κ. Χιώτη, που δεν σας είπε κανείς, είναι ότι ο κ. Κουβέλης, ως δημοκρατικά όφειλε, το μεσημέρι συγκάλεσε λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να πάρει θέση η ΔΗΜΑΡ στο «σχέδιο Σαμαρά» για την ΕΡΤ.
Το «σχέδιο» απερρίφθη σχεδόν ομόφωνα (υπήρξαν μόνο δυο λευκά). Αντίθετα, η ΔΗΜΑΡ συμφώνησε να προτείνει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά με την ΕΡΤ ανοιχτή και εν λειτουργία.
Όταν ο κ. Κουβέλης την ίδια ημέρα ενημέρωσε Σαμαρά και Βενιζέλο για την θέση της ΔΗΜΑΡ, διαπίστωσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν έτοιμοι- κατ’ άλλους το επιδίωκαν κιόλας – να προχωρήσουν χωρίς την ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει, δεν άφησαν κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης μια άλλης λύσης, χωρίς να κλείσει η ΕΡΤ.
Ήταν προειλημμένη απόφαση; Δεν γνωρίζω. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι ο κ. Βενιζέλος παρ’ ότι δήλωνε για το θέμα στην αρχή ότι «θα συνταχθεί με ό,τι πει σχετικά η ΔΗΜΑΡ», στο τέλος προσχώρησε στην άποψη, ότι ήταν προτιμότερη η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ για να ενδυναμωθεί ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως «προοδευτικού πόλου» στο πλαίσιο μιας δικομματικής Κυβέρνησης, γεγονός που του άνοιγε και τον δρόμο για την Αντιπροεδρία…
Υπενθυμίζω, επίσης, ότι ο τότε συμπολιτευόμενος τύπος, την επομένη ημέρα (αλλά και ορισμένες καλύτερα ενημερωμένες εφημερίδες νωρίτερα, που προεξοφλούσαν αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ), πανηγύριζαν (!), σημειώνοντας ότι αποχώρησε το « βαρίδι» της ΔΗΜΑΡ και έτσι η Κυβέρνηση θα «τρέχει» το έργο της, χωρίς τις «προγραμματικές δεσμεύσεις» της τρικομματικής, που ούτως ή άλλως, σχεδόν προσχηματικά λειτουργούσαν…
Κατά τη γνώμη μου, ήταν εξαιρετικά κοντόφθαλμο πολιτικά ότι ο κ. Σαμαράς προτίμησε, αντί να βρει έναν συμβιβασμό για την ΕΡΤ, να διαλύσει μια τρικομματική Κυβέρνηση, όπου συμμετείχε ένα τμήμα της Αριστεράς, κάτι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Το έκανε, όμως. Επακολούθησε ένα άνευ προηγουμένου bullying στον κ. Κουβέλη. Και όταν αργότερα αντελήφθησαν ότι δεν έχουν τους 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού πρώτα τον είχαν «διασύρει», βάλθηκαν να τον κάνουν… Πρόεδρο!
Το παράδοξο σήμερα είναι ότι παρότι υπήρχε απόφαση του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, που απέκλειε μια τέτοια εξέλιξη, κάποιοι παλιοί σύντροφοι του κ. Κουβέλη τον κατηγορούν γιατί δεν ενέδωσε στις πιέσεις για την Προεδρία, ξεχνώντας ότι και οι ίδιοι τότε έλεγαν άλλα και είχαν ψηφίσει άλλα…
Τα περισσότερα ας τα βρει η Ιστορία!
Παν. Δ. Παναγιώτου