Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το οπλοστάσιο της Τουρκίας με τους βαλλιστικούς πυραύλους και το όπλο που έχει η Ελλάδα για να τους νικήσει

Η πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Τελ Αβίβ με βαλλιστικούς πυραύλους και τα χτυπήματα ακριβείας του Ισραήλ με ανάλογα όπλα έχουν προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα αν δεχτεί ανάλογη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία διαθέτει αρκετούς από αυτούς στο οπλοστάσιό της και μάλιστα αρκετοί εκ των οποίων δικής της παραγωγής.

Εικόνες που τρομάζουν! Το Ισραήλ έριξε βόμβες λευκού φωσφόρου στην κεντρική Βηρυτό-Χιλιάδες Λιβανέζοι πρόσφυγες κινούνται προς Τουρκία

Έρχεται το ελληνικό Iron Dome

Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή Iron Dome στην Ελλάδα, με κόστος 2-3 δισ. ευρώ, ωστόσο ακόμα ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα συμβεί αυτό.

Πάντως, η Ελλάδα έχει το «όπλο» της για να αναχαιτίσει πυραυλικές επιθέσεις, με αιχμή του δόρατος τους Patriot και τους S-300.

Κάποια από τα αντιπυραυλικά όπλα της Ελλάδας:

  • Patriot
  • S-300 PMU1
  • ΒΕΛΟΣ
  • Crotale NG/GR
  • Hawk
  • TOR-M1
  • OSA-ΑΚ
  • ASRAD HELLAS

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Τουρκίας

J-600T Yıldırım

Περί τους 36 πυραύλους J-600T Yıldırım εικάζεται ότι έχει στη διάθεσή του ο τουρκικός στρατός.

Πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από την κρατική τουρκική εταιρεία Roketsan με βάση τον κινεζικό B-611. Έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται σε στόχους «υψηλής αξίας», όπως εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού, κέντρα C3I, εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και υποδομής καθώς και παροχή πυροσβεστικής υποστήριξης σε φιλικό πυροβολικό επεκτείνοντας την περιοχή δράσης.

Ο Yildirim 1 έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα και η δεύτερη έκδοσή του φτάνει μέχρι τα 300.

BORA

 

Εκατοντάδες πυραύλους BORA έχει στη διάθεσή της η Τουρκία. Ο Bora είναι ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος, που κατασκευάζεται στην Τουρκία. Έχει διάμετρο 610 mm, μήκος 8,0 m, συνολικό βάρος 2.500 κιλά με ελάχιστη εμβέλεια 80 χιλιόμετρα και μέγιστη 280 χιλιόμετρα. Δοκιμάστηκε και η παραγωγή του άρχισε τον Μάιο του 2017, ενώ παράλληλα γίνονται και εξαγωγές. Μία από τις χώρες που αγόρασαν την έκδοση Khan το 2022 ήταν η Ινδονησία.

MGM-140 Army Tactical Missile System 

Η Τουρκία διαθέτει 72 Αμερικανικούς πυραύλους MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS). Πρόκειται για υπερηχητικούς τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Ling-Temco-Vought (LTV) και αργότερα τη Lockheed Martin μέσω εξαγορών. Η μέγιστη εμβέλεια βολής φτάνει τα 300 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

TAYFUN

Ο Tayfun ή αλλιώς «τυφώνας» είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς που αναπτύχθηκε με βάση τον Bora από την Roketsan.

Η Τουρκία αποκάλυψε πιθανότατα κατά λάθος την ύπαρξη των Tayfun, όταν ακόμα αναπτύσσονταν, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής εκτόξευσης στις 20 Οκτωβρίου 2022.

Αρχικά τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πυραύλου ήταν άγνωστα και κρατικό μυστικό, ωστόσο αργότερα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας ότι ο Tayfun χτυπά στόχο από απόσταση 561 χιλιομέτρων σε 456 δευτερόλεπτα.

Δεδομένου ότι το Tayfun αναπτύχθηκε κρυφά, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον σχεδιασμό του.

Ο Tayfun προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδα όταν εμφανίστηκε κατά λάθος, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής εκτόξευσης στο Ρίζε.

«Τώρα αρχίσαμε να κατασκευάζουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες», είχε δηλώσει ο μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σε εκδήλωση στη Σαμψούντα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επιβεβαιώσει μάλιστα ότι ένας τέτοιος πύραυλος έχει τις δυνατότητες να φτάσει και να πλήξει στόχους ακόμα και στην Αθήνα.

Ο Tayfun δοκιμάστηκε ξανά στις 23 Μαΐου 2023 με επιτυχία και 4 ημέρες αργότερα άρχισε η μαζική παραγωγή του.

CENK

Ο Cenk είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε με βάση το Tayfun από την τουρκική κρατική εταιρεία Roketsan.

Οι εικόνες του βαλλιστικού πυραύλου Cenk, η παραγωγή του οποίου ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά δημόσια στις 12 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με αναφορές από την Τουρκία, μπορούν να χτυπήσουν αποτελεσματικά τους στόχους τους που βρίσκονται σε απόσταση από 300 έως 1.000 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των Cenk που έχει στη διάθεσή του ο τουρκικός στρατός.

Tags
Back to top button