Κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Νορβηγίας συναντάται ένα μαγευτικό φυσικό θαύμα που ονομάζεται «Μάτι του Δράκου». Αυτό το γεωλογικό χαρακτηριστικό, που μοιάζει με μάτι ερπετού, είναι ένα κοίλωμα στο βράχο με έναν ξεχωριστό ογκόλιθο στο κέντρο του, που σχηματίζει την κόρη του ματιού σε ένα σκηνικό από λευκή άμμο και φύκια. Το «Μάτι του Δράκου» δεν είναι μόνο εντυπωσιακό θέαμα, αλλά και μια αξιοσημείωτη μαρτυρία για τις γεωλογικές δυνάμεις που διαμόρφωσαν τον πλανήτη κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Σύμφωνα με την Francis Chantel Nixon, αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσικής γεωγραφίας και τεταρτογενούς γεωλογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το «Μάτι του Δράκου» πιθανότατα σχηματίστηκε κάτω από το τεράστιο στρώμα πάγου, πριν από περίπου 20.000 χρόνια.
Το στρώμα πάγου της Φεννοσκάνδης ήταν ένας τεράστιος παγετώνας που κάλυπτε τη Σκανδιναβία, τμήματα της Βόρειας Ευρώπης και τη βορειοδυτική Ρωσία. Οι παγετώνες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οδήγησαν στο σχηματισμό διαφόρων γεωλογικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μορφών ή p-μορφών, οι οποίες προκύπτουν από τη διάβρωση του μητρικού πετρώματος κάτω από το στρώμα πάγου. Οι μορφές που δημιουργούνται από ρεύματα νερού τήξης φορτωμένα με λειαντικά ιζήματα, που κυμαίνονται από ψιλή άμμο έως μεγάλους ογκόλιθους.
«Το Μάτι του Δράκου» πιθανότατα αναδύθηκε κάτω από τους πάγους πριν από περίπου 16.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αποπαγοποίησης στην περιοχή.
Συνοψίζοντας, το Μάτι του Δράκου είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα της γεωλογικής κληρονομιάς που άφησε η τελευταία εποχή των παγετώνων. Σχηματισμένο από τις ισχυρές δυνάμεις του παγετώνα και της διάβρωσης από τα λιωμένα νερά, αυτή η φυσική λακκούβα δεν προσφέρει μόνο ένα εκπληκτικό οπτικό θέαμα, αλλά παρέχει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία των παγετώνων της Γης. Για όσους έχουν την τύχη να το παρακολουθήσουν, το Μάτι του Δράκου χρησιμεύει ως μια ζωντανή υπενθύμιση των δυναμικών διαδικασιών που διαμόρφωσαν τον πλανήτη μας επί χιλιετίες.