Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν το θερμότερο για την Ευρώπη – Καταστροφικά καιρικά φαινόμενα

Οι Ευρωπαίοι άντεξαν το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία πέρυσι με μια σειρά από πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονους καύσωνες που έπληξαν την ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες.

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ήταν περίπου 1,0°C πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών και στην Ιταλία σημειώθηκαν θερμοκρασίες 48,8 βαθμών Κελσίου – πιθανό ρεκόρ για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα ιδιαίτερα ισχυρό κύμα καύσωνα που έχει σαρώσει την περιοχή της Μεσογείου έχει προκαλέσει σοβαρές πυρκαγιές στη βλάστηση που έχουν κάψει περισσότερα από 800.000 εκτάρια σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία. Την ίδια ώρα, οι βροχοπτώσεις ρεκόρ προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Βέλγιο και τη δυτική Γερμανία, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους.

ΗΠΑ - Ρωσία: Η Μόσχα αντάλλαξε Aμερικανό πεζοναύτη με Ρώσο φυλακισμένο

Η έκθεση, που δημοσιεύεται ετησίως από την υπηρεσία Copernicus Climate Change Service (C3S) της ΕΕ, βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις, μετρήσεις πεδίου και μοντελοποίηση υπολογιστή για να παρέχει μια επισκόπηση του κλίματος της ηπείρου.

«Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις», δήλωσε ο Mauro Facchini, διευθυντής της μονάδας EU Copernicus.

Σημείωσε ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2021 και οι ακραίες καιρικές συνθήκες σκιαγραφούν την επείγουσα ανάγκη τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση που θα πυροδοτούσε άλλα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα στην ιστορία. Ωστόσο, πέρυσι οι θερμοκρασίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τα τελευταία χρόνια καθώς οι τιμές μετριάστηκαν από το φαινόμενο La Nina, που οδηγεί στην ψύξη των θαλάσσιων υδάτων στη βόρεια περιοχή του πλανήτη.

Αν και τα κράτη δεσμεύτηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τα περισσότερα απέτυχαν να σημειώσουν επαρκή πρόοδο και πέρυσι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 επέστρεψαν. σε ισχύ μετά από μια προσωρινή μείωση που προκλήθηκε από τον COVID-19 πανδημία.

Πέρυσι, οι κλιματικοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αύξησε τις πιθανότητες καταστροφικών πλημμυρών στη Δυτική Ευρώπη κατά 20% το περασμένο καλοκαίρι – αντικατοπτρίζοντας μια γνωστή αρχή ότι για κάθε βαθμό θέρμανσης της ατμόσφαιρας, μπορεί να συγκρατήσει 7% περισσότερη υγρασία, αυξάνοντας τις πιθανότητες των έντονων βροχοπτώσεων.

«Πρόκειται για μια από τις πιο ορατές και έντονες αλλαγές που έχουμε δει στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε στο Reuters ο Βιμ Τιερί, ειδικός για το κλίμα στο Vrije Universiteit Brussel.

Είπε ότι οι κυβερνήσεις έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στην προσαρμογή σε γεγονότα όπως η δημιουργία φυσικών πλημμυρικών ζωνών, αλλά ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο φθηνότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος περιορισμού των κινδύνων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας που καταγράφηκαν στις περιοχές της Βαλτικής και της Μεσογείου ήταν οι υψηλότερες από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές καταγραφές στις αρχές της δεκαετίας του 1990. «Οι περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας ήταν 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, που σημαίνει» είπε η Freja Vamborg, ανώτερη κλιματολόγος στο C3S.

Tags
Back to top button