Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο στο 7ετες ομόλογο διευκολύνει τη μείωση των πλεονασμάτων

Νέα δεδομένα για την επιδίωξη της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) στα επόμενα χρόνια, δημιουργεί το ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου σε έκδοση ελληνικού ομολόγου, το οποίο κατέρριψε χθές η χώρα. «Σαν έτοιμη από καιρό», μέσα σε ένα μόλις 48ωρο επαφών με τους θεσμούς, η νέα κυβέρνηση «βομβαρδίζει» με θετικά μηνύματα και στοιχεία, τους απεσταλμένους των δανειστών που ήρθαν στην Αθήνα για να ελέγξουν (και να αμφισβητήσουν) το οικονομικό της πρόγραμμα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως το συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι να ενισχύσει «μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων». Κατά πόσον μπορεί να τους πείσει όμως για αυτό; «Πηγαίνει καλά. Το πάμε βήμα-βήμα, για αυτό πηγαίνει καλά» λένε στο οικονομικό επιτελείο.

Το ήμισυ του παντός;…

Η ..μισή δουλειά για αλλαγή μείγματος πολιτικής (με περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερους φόρους) έγινε χθες, με την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου. Ποτέ μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη η Ελλάδα δεν είχε δανειστεί με επιτόκιο μόλις 1,9%! Σχεδόν το μισό, από όσο υπολογιζόταν πως θα είναι στις επόμενες δεκαετίες το κόστος χρηματοδότησης της χώρας, στις μετρήσεις για την Ανάλυση Βιωσιμότητος του ελληνικού δημοσίου Χρέους (DSA). Σε τεχνικό επίπεδο, η Αθήνα μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν χρειάζεται να σωρεύει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο, για να καλύπτει τα χρέη της. Όσο ταχύτερα αναχρηματοδοτήσει φτηνότερα τα παλαιά δάνειά της, τόσο αυξάνονται οι λόγοι να μην επιμένει πια στην σκληρή λιτότητα.

Η άλλη …μισή δουλειά για να προχωρήσει το νέο φορολογικό «πακέτο» μειώσεων φόρων, έγινε με συζητήσεις στην Αθήνα, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ενημερώθηκε χθες και από τον Πρωθυπουργό για το σχέδιό του με μεταρρυθμίσεις για λιγότερους φόρους με μεγαλύτερη ανάπτυξη. Συμφωνήθηκε οι συζητήσεις να συνεχιστούν από σήμερα με ακριβέστερα στοιχεία και εξ αποστάσεως μετά την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών από την Αθήνα.

Τι απειλεί όμως την χώρα μας και ανησυχεί ιδιαίτερα όμως τους δανειστές; Η επιβράδυνση στην διεθνή οικονομία, η αναστροφή αποφάσεων με το προεκλογικό πακέτο παροχών του ΣΥΡΙΖΑ, το δημογραφικό πρόβλημα γήρανσης της χώρας (το 2070 θα έχουν μειωθεί 40% οι κάτοικοι σε παραγωγική ηλικία), αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφές αναδρομικών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο.

Tags
Back to top button