Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το Ισραήλ σφυροκοπά σε τρία μέτωπα: Χτύπησε τη νότια Βηρυτό, Ιρανικές βάσεις στη Συρία και τζαμί στη Γάζα (Βίντεο)

Τεράστια διαδοχικά χτυπήματα έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού όλη τη νύχτα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Οι εκρήξεις ακούγονταν σε όλη την πόλη, όπως και οι λάμψεις ήταν ορατές από άκρη σε άκρη.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τα προάστια της Βηρυτού που θεωρούνται προπύργια της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας τον ηγέτη της Σαγιέντ Χασάν Νασράλα και πιθανώς και τον διάδοχό του, Σαφιεντίν.

Σε βίντεο στο διαδίκτυο διακρίνεται πυκνός καπνός και εκρήξεις σε σημεία στη Βηρυτό.

Τοπικά μέσα στον Λίβανο αναφέρουν πως από τα σημερινά χτυπήματα του Ισραήλ έχουν ολοσχερώς καταστραφεί τουλάχιστον 30 κτίρια. Αναφέρουν επίσης πως το μήνυμα που εστάλη στα αραβικά στους πολίτες στα νότια προάστια της Βηρυτού τους ζητούσε να εκκενώσουν σε απόσταση 500 μέτρων από την περιοχή αλλά τα χτυπήματα έχουν εξαφανίσει ουσιαστικά 3 οικοδομικά τεράγωνα.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε το Σάββατο ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν ήταν εκτός επικοινωνίας από την Παρασκευή, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης που φέρεται να τον είχε στόχο.

Το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι έγιναν τουλάχιστον πέντε ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στα περίχωρά του, εκ των οποίων τέσσερις «πολύ σφοδροί», λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα αμέσως από διάφορους τομείς του προπυργίου της Χεζμπολάχ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν ότι άκουσαν εκκωφαντικές εκρήξεις και είδαν καπνό να υψώνεται από τον τομέα.

Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, σύμφωνα με το ANI, το οποίο έκανε επίσης λόγο περί παρουσίας ισραηλινών drones αναγνώρισης που πέταγαν σε χαμηλό ύψος.

Νέο χτύπημα και στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.

 

Βομβαρδισμός ισλαμικού τεμένους στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους τα ξημερώματα της Κυριακής, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται παιδιά, κατά το πρακτορείο.

Ο βομβαρδισμός του τζαμιού, κοντά στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε την παραμονή της επετείου του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες τόνιζαν νωρίτερα πως ο αριθμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί πολύ, καθώς το ισλαμικό τέμενος μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό στον χώρο λατρείας.

Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «διεξήγαγε πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο σε δομή που προηγουμένως ήταν το τζαμί ‘Σουχάντα αλ Ακσά’ στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι πριν από λίγο οι αεροπορικές δυνάμεις «πραγματοποίησαν ακριβή πλήγμα εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου».

Ανέφερε ότι το κέντρο ήταν «ενσωματωμένο σε ένα συγκρότημα που παλαιότερα λειτουργούσε ως σχολείο Ibn Rushd στην περιοχή Deir al Balah, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, τα στρατεύματα πραγματοποίησαν επίσης «ακριβές χτύπημα εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ήταν ενσωματωμένο σε μια δομή που προηγουμένως χρησίμευε ως τζαμί Shuhada Al Aqsa στην περιοχή Deir al-Balah», ανέφερε.

«Αυτά τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων του Ισραήλ και του κράτους του Ισραήλ», ανέφερε η IDF.

Ο στρατός είπε ότι πριν από το χτύπημα, "λήφθηκαν πολυάριθμα μέτρα για να μετριαστεί ο κίνδυνος να βλάψουν αμάχους".

Ασυνήθιστη η επίθεση στη βόρεια Γάζα, λένε αναλυτές

Η σημερινή επίθεση του Ισραήλ στη Βόρεια Γάζα χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστη» από Δυτικούς αναλυτές καθώς είναι το τμήμα του Παλαιστινιακού θύλακα που έχει χαρακτηριστεί εδώ και μήνες «υπό τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων του Ισραήλ».

Υπάρχουν διαρροές πως εκτός από τους βομβαρδισμούς από μαχητικά σημαντικές χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επιχειρούν στην περιοχή και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στην Τζαμπάλια και την Μπεϊτ Λαχία.

Έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες

Σε μήνυμά του για την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως η παγκόσμια καταδίκη των ενεργειών μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος παραμένει σθεναρή, ενώ επισημαίνει ότι η επίθεση άφησε βαθιές πληγές, ενώ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή 1.250 και πλέον ανθρώπων και κατά τη διάρκειά της απήχθησαν πάνω από 250 άλλοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θυμίζει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Αναφέρεται στον πόλεμο που ακολούθησε, προκαλώντας ανείπωτα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή του για ειρήνη, δυνατότερα παρά ποτέ, καλώντας να υπάρξει παύση της βίας και λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη και στην αξιοπρέπεια για όλους στη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ παραμένει αφοσιωμένος σε αυτούς τους στόχους, τονίζοντας την ανάγκη για ελπίδα και βιώσιμη λύση, με την οποία το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η περιοχή θα μπορέσουν «επιτέλους» να ζήσουν με «ειρήνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν άλλους 145 ανθρώπους ακόμα από τον Λίβανο

Tags
Back to top button