Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το ήξερες; - Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε «αψού» όταν φτερνιζόμαστε

Το φτέρνισμα ξεκινά με μία απότομη εισπνοή όμως έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί ο ήχος που βγαίνει ακούγεται έτσι και όχι διαφορετικά;

Η λειτουργία αυτή αναγκάζει το στόμα να παραμείνει κλειστό, έως ότου η πίεση στους πνεύμονες αυξηθεί και «ξεσπάσει» στην ουσία σε εκπνοή. Κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος, η γλώσσα πιέζεται στην κορυφή του ουρανίσκου, προκαλώντας τον ήχο «ψ» ενώ τα χείλη που είναι σφιγμένα, προκαλούν το «oo».

Βέβαια, το «αψού» είναι η ελληνική εκδοχή καθώς σε άλλους λαούς ο ήχος διαφοροποιείται. Για παράδειγμα στα Αγγλικά είναι «atishoo ή achoo», στα γαλλικά «atchoum», στα ιταλικά «hapsu», στα ιαπωνικά «hakushon» και στα σουηδικά «atjo».

Η διαφοροποίηση αυτή, επιβεβαιώνει και την πολιτιστική και γλωσσική επιρροή της κάθε περιοχής στην ανθρώπινη αυτή λειτουργία, ενώ σημαντικό είναι το στοιχείο που αποκάλυψε παλαιότερη έρευνα, ότι δηλαδή οι κωφοί φτερνίζονται διαφορετικά από ότι οι άνθρωποι που ακούν.

Tags
Back to top button