Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ φάνηκε «αινιγματικός», ενώ ανέφερε πως η συζήτηση σχετικά με τα αίτια της ήττας και την ενδεχόμενη απόδοση προσωπικών ευθυνών, θα ξεκινήσει μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Βαυαρία.
Έσπευσε δε να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα συζητήσει «με όλους όσοι θέλουν να μιλήσουν μαζί μας – εκτός από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)».
«Παραμένουμε τώρα στην διαδικασία και στο τέλος μιας διαδικασίας υπάρχουν συνέπειες ή καμμία συνέπεια. Μην θεωρήσετε όμως τώρα ότι ανακοίνωσα κάτι. Μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία εντελώς ανοιχτός. Υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε. Όταν χάνει κανείς πάνω από 10 μονάδες, δεν μπορεί να συνεχίσει σαν να μην συμβαίνει τίποτα», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα στο Βερολίνο, με αφορμή τις εκλογές στην Βαυαρία την περασμένη Κυριακή.
Το έριξε… στην πλάκα για την απόδοση ευθυνών
Ο Βαυαρός πολιτικός, ο οποίος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το εάν φέρει προσωπική ευθύνη για το ιστορικά χαμηλό αποτέλεσμα της CSU, τόνισε επανειλημμένα ότι «το μέλλον της CSU δεν εξαρτάται μόνο από τον αρχηγό, αλλά χρειάζονται για όλα τα θέματα τα σωστά πρόσωπα». Έπειτα από ένα τόσο κακό αποτέλεσμα «βλέπει κανείς ποιος έχει το ανάστημα και την ψυχραιμία να ηγηθεί. Παρόλα όμως τα προβλήματα, η δουλειά μου είναι ακόμη διασκεδαστική!», δήλωσε χαρακτηριστικά και, απαντώντας σε ερώτηση εάν ο ίδιος έχει ανάγκη την εξουσία, δήλωσε χαριτολογώντας ότι θα ήταν ευτυχής εάν μπορούσε να επιβληθεί έστω στο σπίτι του.
Ο κ. Ζεεχόφερ εμφανίστηκε ωστόσο πεπεισμένος ότι το κόμμα του διατηρεί τις βαθιές ρίζες του στην κοινωνία, αν και παραδέχθηκε ότι τα ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής δεν είναι τα πιο ισχυρά σημεία της CSU και για αυτό, προφανώς, υπήρξε τόσο μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς τους Πράσινους. Τόνισε ακόμη ότι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα των εκλογών ήταν ότι οι πολίτες της Βαυαρίας δεν θέλουν πλέον να κυβερνά η CSU μόνη της.
Σε ό,τι αφορά πάντως την συμμετοχή του κόμματός του στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού, δήλωσε ευθέως: «Θέλουμε αυτόν τον μεγάλο συνασπισμό, θέλουμε ο συνασπισμός να εργαστεί επιτυχώς και θέλουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά. Θα κάνουμε το παν προκειμένου να παραμείνει ο συνασπισμός. Η κυβέρνηση πρέπει και να παρουσιάσει συντεταγμένη δουλειά και να την προβάλει», επισήμανε, παραδεχόμενος ότι η «υπόθεση Μάασεν», με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, «ήταν αχρείαστη». Ανατρέχοντας δε στην προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ανέφερε ότι θα ήταν καλή μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU,CSU, FDP) και καταλόγισε την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στον αρχηγό των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ.