Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Charlie Hebdo και οι προκλήσεις της ελευθερίας της έκφρασης

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πριν από μια εβδομάδα πως το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo θα αναδημοσίευσε με αφορμή την έναρξη της δίκης για το μακελειό του 2015, τα περιβόητα σκίτσα του Μωάμεθ.

Εκείνο το ειδικό τεύχος είχε μεγάλη επιτυχία, έχουν πωληθεί 200 χιλιάδες αντίτυπα και άλλα 200 χιλιάδες θα επανεκτυπωθούν.

Το θέμα που έχει δημιουργηθεί αφορά στην ελευθερία της έκφρασης. Ειδικά στην Γαλλία όπου έφερε στο φως προβληματισμούς, που όμοιούς του δεν είχε ποτέ ξανά σε αυτόν τον βαθμό η γαλλική κοινωνία. Βέβαια όσοι με αφορμή τα σκίτσα κόπτονται για τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της συνείδησης στη γαλλική -και δυτική κοινωνία γενικά- δεν συγκινούνταν το ίδιο για την βίαιη καταστολή των γαλλικών αρχών στα “κίτρινα γιλέκα”...

Το βασικό ζήτημα όμως είναι αλλού. Η δυσκολία του μουσουλμανικού κόσμου και των δυτικών μουσουλμάνων- δυστυχώς επηρεασμένοι από αναχρονιστικές ερμηνείες του Ισλάμ - να κατανοήσουν ή να δεχτούν.

Η ειδική έκδοση του Charlie Hebdo με τίτλο "Tout ça pour ça" δεν πέρασε απαρατήρητη στον μουσουλμανικό κόσμο. Πράγματι, το Πανεπιστήμιο του Al Azhar, , καταδίκασε χωρίς δισταγμό την "αδικαιολόγητη πρόκληση", την"εγκληματική πράξη" εναντίον "σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων παγκοσμίως."

Οι Ιρανοί Σιίτες καθώς και ο Ερντογάν καταδίκασαν επίσης την κίνηση. Στο Πακιστάν, το ισλαμιστικό κόμμα "Movement-e-Laibak Pakistan" διοργάνωσε μια μεγάλη διαδήλωση για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στα σκίτσα, αλλά και να... ονειρευτεί την αποκεφαλισμό των "βλασφήμων"! Σε αυτήν τη χώρα, η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο. Με άλλα λόγια, αυτή η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην απερίσκεπτη λατρεία ενός ιερού πολέμου του αιμοσταγούς Αλλάχ. Η καταδίκη από τον μουσουλμανικό κόσμο ήταν σχεδόν ομόφωνη. Και αυτό δείχνει ότι οι ηγέτες του Ισλάμ ξέρουν πώς να ακουστούν όταν το επιθυμούν. Ωστόσο, όταν Ισλαμιστές τρομοκράτες πραγματοποιούν επιθέσεις σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους ανεξάρτητα από την πίστη τους, όταν ανατινάζουν εκκλησίες στην Αίγυπτο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες πιστούς, αυτές οι ίδιες φωνές είναι σιωπηλές, τότε δεν ακούγονται!

Στη Γαλλία, το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων (CFCM), μέσω του προέδρου του, κάλεσε τους ανθρώπους να σκεφτούν τα θύματα της τρομοκρατίας, «αγνοώντας» τα σκίτσα που αναδημοσιεύθηκαν. "Τα σκίτσα, μάθαμε να τα αγνοούμε και σας παροτρύνουμε να τηρείτε την ίδια στάση σε όλες τις περιστάσεις".

Ο Chems-eddine Hafiz, επικεφαλής του τζαμιού του Παρισιού, σε ένα εξαιρετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτό το Σάββατο στον ιστότοπο της Figaro, γράφει: "ότι το Charlie Hebdo συνεχίζει να γράφει, να σχεδιάζει, να χρησιμοποιήσει την τέχνη του και πάνω απ 'όλα να υπάρχει. Μακάρι το δράμα που έπληξε αυτήν την έκδοση να χρησιμεύσει ως μάθημα για την εθνική κοινότητα, αλλά και για εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι του Ισλάμ, ή αυτοί που αυτοαποκαλούνται «φίλοι των μουσουλμάνων» και που δεν καταδικάζουν σαφώς αυτά τα τρομοκρατικά εγκλήματα: πώς προκλήθηκε η δολοφονία των γελοιογράφων την υπόθεση των μουσουλμάνων; Και πώς μπορεί η καταστροφή και η βαρβαρότητα να εξυπηρετήσουν την εικόνα του Ισλάμ;”

Αυτό που αναφέρουν έμπειροι αναλυτές είναι πως στην πραγματικότητα κανένα Κορανικό κείμενο δεν απαγορεύει την απεικόνιση του Προφήτη Μωάμεθ. Το Κοράνι, το κύριο κείμενο του Ισλάμ και η ιερή για τους μουσουλμάνους σύνθεση της θεϊκής αποκάλυψης που μεταδίδεται στον Μωάμεθ, καταδικάζει μόνο την ειδωλολατρία: αυτό σημαίνει τη σύνδεση άλλων θεών που εκπροσωπούνται από τα είδωλα με τον Ένα Θεό. Με άλλα λόγια, είναι "δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι η υποτιθέμενη απόρριψη της αναπαράστασης της εικόνας στο Ισλάμ εμπίπτει στο θεϊκό νόμο!" Αν κοιτάξουμε την ιστορία της μουσουλμανικής τέχνης, ο Προφήτης Μωάμεθ απεικονίζεται τακτικά στην Περσία, την Ινδία, το Αφγανιστάν, την Τουρκία, σε διάφορες παραλλαγές.

Οι μουσουλμάνοι που αισθάνονται προσβεβλημένοι και πληγωμένοι από αυτό το είδος σκίτσων πρέπει να καταλάβουν ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία και τις τρομοκρατικές πράξεις στο γαλλικό περιοδικό.

Με άλλα λόγια, πρέπει να αντλήσουν έμπνευση από τους Ιταλούς που μπόρεσαν να ανταποκριθούν με τέχνη και ευφυΐα στη διάσημη γελοιογραφία του ίδιου περιοδικού για τον σεισμό που έπληξε την άνω κοιλάδα του Τρόντο! Πράγματι, η ελευθερία έκφρασης του τύπου είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δημοκρατίας στη Δύση. Με άλλα λόγια, είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να προστατευθεί, να υπερασπιστεί τα ελεύθερα πνεύματα, να ξεπεράσει τις αρχαϊκές αντιλήψεις της θρησκείας και να επιστρέψει στο ουσιαστικό: στο πνεύμα της πίστης.

Πώς θα σταματήσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ να σκορπάει τον τρόμο και ποια είναι η «αναρχία του Ισλάμ» και πως μπορεί να καταπολεμηθεί; Ερωτήματα που έχουν απαντηθεί από το 2017 και μάλιστα από μουσουλμάνο ιμάμη! (Διαβάστε )

Tags
Back to top button