Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 3ο μνημόνιο φέρνει νέα φορολογική αφαίμαξη – Τι αλλάζει

Μπορεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα – μνημόνιο να οδεύει στην ολοκλήρωσή του, όμως αυτό δεν σημαίνει και ότι τελείωσαν τα βάσανα των φορολογουμένων.

Για πολλά χρόνια, πιθανόν και δεκαετίες ολόκληρες τα μνημόνια θα συνεχίζουν να αφήνουν το στίγμα τους πάνω στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια επιβλήθηκαν περισσότερες από πενήντα νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν επιβληθεί την τελευταία τριετία που η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε σχεδόν αποκλειστικά με παρεμβάσεις στο σκέλος των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, το τρίτο ελληνικό μνημόνιο έχει και συνέχεια για τους φορολογούμενους, η οποία δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη. Έρχονται νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας που περιλαμβάνουν:

– την πραγματοποίηση άλλων δυο αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες, το 2019 και 2020. Με την αναπροσαρμογή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο δεν ολοκληρώθηκε η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές στις περιοχές που οι πρώτες είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις δεύτερες. Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες «λαϊκές περιοχές» καθώς και τις τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν συνολικά και το 40%

– παρεμβάσεις για τον περιορισμό του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος της ελληνικής ναυτιλίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιβολή ενός νέου φόρου στα μερίσματα από ναυτιλιακά κέρδη που εισέρχονται στην Ελλάδα και στη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας

– μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 (ή πιθανόν και από το 2019). Από τη μείωση του αφορολόγητου θα προκληθεί μια επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, έως και 650 ευρώ ετησίως. Η επιβάρυνση αυτή θα πλήξει κυρίως τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις

Από το νέο έτος έρχεται σημαντική αύξηση του κόστους των πάσης φύσεως μεταβιβάσεων ακινήτων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυτό θα γίνει διότι οι αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο θα τεθούν σε ισχύ για τους φόρους μεταβίβασης από τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ τέθηκαν σε ισχύ από την φετινή χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα είναι αυξημένες συμφέρει η πραγματοποίηση μεταβιβάσεων μέχρι το τέλος του έτους και όχι από την 1/1/2019 και μετά.

Οι περιοχές στις οποίες αυξάνονται οι τιμές ζώνης από τον Ιανουάριο είναι περισσότερες από 6.000 και είναι κυρίως οι λεγόμενες «λαϊκές περιοχές» αλλά και τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Του Σπύρου Δημητρελη
Από: capital.gr

Tags
Back to top button