Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση» των ρυθμίσεων για την αλλαγή της θερινής ώρας και αν χρειαστεί να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση αυτής της διαδικασίας.
Με ψήφους 384 υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν ουσιαστικά την επαναξιολόγηση και την κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, της αλλαγής της ώρας που ισχύει από την δεκαετία του 1980 για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της αλλαγής της ώρας στον άνθρωπο δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία» ανέφεραν οι Ευρωβουλευτές στην πρότασή τους.
Η αλλαγή της ώρας για την εξοικονόμηση ενέργειας είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά από την Γερμανική Αυτοκρατορία, ενώ λίγο καιρό μετά εφαρμόστηκε και από την Μεγάλη Βρετανία. Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η αλλαγή της ώρας καταργήθηκε, ενώ από το 2001, ισχύει η τρέχουσα οδηγία της Ε.Ε που προβλέπει μια ενιαία ημερομηνία και ώρα για την αρχή και το τέλος της περιόδου θερινής ώρας για ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας στην Ε.Ε προέρχονται από την Φινλανδία, όπου ομάδες πολιτών συγκέντρωσαν 70.000 υπογραφές ζητώντας από το Κοινοβούλιο να καταργήσει την αλλαγή της ώρας. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έπειτα από εξέταση επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη απόδοση στην εργασία και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αρνητική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία από την μεγαλύτερη διάρκεια ηλιοφάνειας που απολαμβάνουν οι πολίτες, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σημαντική υποστήριξη από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε για την κατάργηση της θερινής ώρας. «Αν τα κράτη – μέλη αποφάσιζαν μόνα τους για την ώρα, θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες στην λειτουργία της εσωτερικής αγοράς» δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Μπουλκ.
Για να καταργηθεί η θερινή ώρα στην Ε.Ε απαιτείται συμφωνία με πλειοψηφία από τα κράτη- μέλη, μια διαδικασία που ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο από έναν χρόνο.